Време е за нашия месечен обзор на астрономическите явления. Какво

...
Време е за нашия месечен обзор на астрономическите явления. Какво
Коментари Харесай

Гид на астронома - април 2024 г.

Време е за нашия месечен преглед на астрономическите феномени. Какво по-интересно ни чака през април 2024 г?

Огнен пръстен

Пълното слънчево затъмнение на 8 април несъмнено ще бъде най-впечатляващото астрономическо събитие и за месеца, и за годината. То ще се следи най-добре от Мексико и от централната част на Съединени американски щати. Уви, от България няма да е очевидно, само че това не значи, че няма да можем да му се насладим онлайн.

Снимка: Hyserb / Shutterstock

Слънчевото затъмнение през април ще е изключително красиво, защото Луната няма да покрие напълно слънчевия диск, в резултат на което нашата звезда ще наподобява по този начин, като че ли е обхваната от огнен пръстен.

Кометата 12P/Pons-Brooks

На 21 април пък кометата 12P/Pons-Brooks е в перихелий и ще се намира на 0,781 астрономически единици (AU) от Слънцето. Тогава тя ще е оптимално ярка и ще можем да я следим с невъоръжено око.

Снимка: Nielander  / Wikimedia Commons

Кометата 12P/Pons-Brooks е от Халеев вид и има орбитален интервал 71,3 години. Открита е от Жан-Луи Понс през лятото на 1812 година от астрономическата обсерватория на Марсилия, а при идната си поява през 1883 година е следена от Уилям Робърт Брукс (кръстена е точно на тях).

Идват Лиридите

Ден по-късно – на 22 април в почти 10:00 ч, настава пикът на метеорния поток Лириди. Той ще може да се следи след 22 ч., когато неговият радиант (в съзвездието Лира) се издига над североизточния небосвод, а към края на нощта е към този момент високо в небето.

Лиридите през 2013 година Снимка: lovemushroom / Shutterstock

Лиридите се следят още от 687 година преди новата епоха, само че държанието им през годините е непредсказуемо и постоянно сервират изненади.

Потокът нееднократно е показвал непредвидени прояви на интензивност. През 1803 година в максимума са падали по 700 Лириди в час, а през 1922 година – 1800!

Фази на Луната

8 април - Луната е в новолуние.

24 април - пълнолуние. Розова луна.

Защо се назовава розова? През април тя носи това наименование не поради цвета си, а тъй като по това време на годината цъфти розовият флокс, който е публикуван в Съединени американски щати и Канада. Априлското пълнолуние има и други имена – Луната яйце и Луната риба.

Какво още?

6 април в 07:00 ч - Марс е 2,0° северно от Луната.

11 април в 03:00 ч - Уран е 3,6° южно от Луната.

21 април в 06:00 ч - Юпитер е 0,5° от Уран.

30 април в 19:00 ч. - 9 Меркурий е в афелий. Разстояние до Слънцето 0,46670 AU.

Повече информация: официален уебсайт на " Астрономически календар ", фейсбук страница, блог. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР