Писателят Салман Рушди е на изкуствено дишане и може да

...
Писателят Салман Рушди е на изкуствено дишане и може да
Коментари Харесай

Противоречиви реакции след атаката срещу Салман Рушди

Писателят Салман Рушди е на изкуствено дишане и може да изгуби едното си око след вчерашната офанзива против него в щата Ню Йорк. Полицията арестува нападателя, само че претекстовете му остават незнайни.

Британският публицист е превозен по въздух до болница откакто мъж го наръга преди да изнесе тирада на литературно събитие. Агентът на Рушди декларира пред " Ню Йорк таймс " - " новините не са положителни и може да изгуби едното око, засегнати са нервите на ръката, наръган е в черния дроб и не може да приказва ". Полицията разпознава обвинения нападател като Хади Матар - 24-годишен от Фейрфийлд, щата Ню Джърси. Той е намушкал Рушди в региона на врата и корема. Причината остава неразбираема.

" Много е рано. На този стадий нямаме индикация какъв е претекстът. Но работим дружно с ФБР и ще установим какво е провокирало това нахлуване "

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул съобщи:

" Той прекара десетилетия, говорейщи истината за властта, беше деен, смел, макар заканите през целия му умишлен живот. "

75-годишният Рушди стана прочут с втората си творба " Среднощни деца " от 1981 година.

Но романът му от 88-ма година " Сатанински строфи ", считан от някои мюсюлмани за засегнатост на пророка Мохамед, провокира тогавашния водач на Иран, аятолах Рухола Хомейни да издаде смъртна присъда против него под формата на фетва. Едва през 1998 Техеран разгласи, че не желае убийството му.

Иранският ултраконсервативен вестник " Кайхан " приветства офанзивата против Рушди, който в проделжине на над 30 години се укриваше поради смъртни закани.

" Да целунем ръцете на този, който раздра врата на божия зложелател с нож ", написа в обява във вестника.

Държавният вестник Иран написа, че вратът на дявола е прорязан с бръснач. Официален коментар от иранските управляващи няма, само че Мохамад Маранди - консултант на преговорния екип на Техеран за нуклеарната договорка, написа в " Туитър ", че няма да рони сълзи за публицист, който провокира безкрайна ненавист към мюсюлманите и исляма.

Атаката против Салман Рушди стана в деня, в който Иран разгласи, че може да одобри окончателното предложение за възкръсване на нуклеарната договорка от 2015-та година. В Техеран елементарните хора показаха подозрение, че ще има съглашение.

" Този случай може да се отрази отрицателно върху договарянията, тъй като Западът може да реши, че офанзивата е терористичен акти. Ще забележим какво ще се случи зад кулисите. "

Седмици преди нападението Салман Рушди дава изявление за немското списание " Щерн ", което ще бъде оповестено на 18 август. Списанието разгласява фрагменти през днешния ден и в него писателят споделя, че животът му сега е релативно естествен след десетилетията на укриване и смъртни закани.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР