Петролните рафинерии печелят близо пет пъти повече от рафинирането на

...
Петролните рафинерии печелят близо пет пъти повече от рафинирането на
Коментари Харесай

Рафинериите отчитат големи печалби, докато цените на горивата се покачват

Петролните рафинерии печелят близо пет пъти повече от рафинирането на бензин, спрямо преди година, демонстрират данни.

Липсата на потенциал за рафинирането на бензин и дизел от недопечен нефт оказа помощ за покачването на цените на горивата до рекордни равнища и усили облагите на притежателите на рафинерии.

Цените на бензина са на рекордни равнища, макар че цената на петрола е много под рекордните си стойности.

Загубата на предлагането от Русия напрегна в допълнение промишлеността, която към този момент работеше на цялостен потенциал.

В сряда цените на бензина във Англия регистрираха най-големия си растеж от 17 години, а през вчерашния ден разноските за зареждането на елементарен фамилен автомобил за първи път надвишиха 100 паунда (125 долара).

Част от това нарастване се дължи на високата цена на суровия нефт, която сега е над 120 $ за барел, провокирана от опасенията, че войната в Украйна ще ограничи достъпа до предлагането от страна на Русия.

Това докара до милиарди спомагателни облаги за производителите на нефт и накара английското държавно управление да наложи спомагателен налог за добиващите го в Северно море.

Рафинериите обаче, които трансформират суровия нефт в дизел, бензин и други артикули, също регистрират доста нарастване на облагите.

“Рафинериите печатат пари сега,” споделя пред BBC Нийл Кросби, старши анализатор в OilX. “Повече, в сравнение с в миналото са виждали.”

Има дефицит на потенциал за пречистване на недопечен нефт, което докара до доста нарастване на "маржа за пречистване " или разликата сред това, което те заплащат за суровия нефт и това, което печелят от продажбата на рафинираните артикули.

“Това е същинска рецесия във връзка с способността на промишлеността да създава тези горива. Това значително покачва цените на едро на дизела и бензина,” споделя Кросби.

Това също по този начин способства за обстоятелството, че макар че цените на петрола не са достигнали рекордно високите си равнища, тези на бензина и дизела слагат нови върхове ден след ден.

Данни на Refinitiv демонстрират по какъв начин бизнесът с рафинирането е станал толкоз печеливш през последната година.

На 8 юни 2021 година рафинериите са печелили по 9.26 $ на барел от рафинирането на бензин и по 6.84 $ от рафинирането на дизел.

Тази седмица в сряда те са печелили по 43.11 $ от бензина, което е с 366% повече, и 51.13 $ от дизела, което съставлява скок от 648%.

Данни на BP, която има рафинерии в Европа и Съединени американски щати, демонстрират, че личният й знак за облага от пречистване на недопечен нефт нараства от 7.7 $ за барел до 35.7 $ през последната година.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР