Петролът поскъпва за пореден ден, като сортът Брент отново се

...
Петролът поскъпва за пореден ден, като сортът Брент отново се
Коментари Харесай

Петролът Брент поскъпна обратно над $100 за барел за пръв път от началото на август



Петролът нараства за следващ ден, като сортът Брент още веднъж се търгува над равнището от 100 $ за барел за пръв път от три седмици насам.

Рязкото повишаване на черното злато през последните дни на търговия е реалност, откакто Саудитска Арабия допусна, че " ОПЕК + " може да обмисли понижаване на производството заради неналичието на логическа връзка сред (ограничените) физическите петролни доставки и поевтиняването на петролните фючърси преди към седмица до най-ниски равнища от преди съветската инвазия в Украйна.

Същевременно беше регистрирано ново изненадващо внезапно понижаване на американските складови петролни ресурси през последната седмица.

Към 12.30 часа българско време октомврийските фючърси на нефт Брент нарастват с 1% към 101,25 $ за барел, откакто във вторник те се върнха назад над равнището от 100 $ за барел за пръв път от 3-ти август насам.

Аналогичните фючърси на американския лек недопечен нефт WTI пък нарастват с 1,1% към 94,82 $ за барел, като за малко даже доближиха равнище от 95,35 $ за барел за пръв път от началото на август.

Днешното продължаващото възходящо придвижване е реалност, откакто във вторник петролните фючърси се покачиха с близо 4%.

Късно нощес Американският петролен институт (API) регистрира изненадващо мощен спад с 5,632 млн. барела на петролните складови наличия в Съединени американски щати за последната седмица до 19-и август. Трябва да се има поради, че през същата седмица Министерството на енергетика на Съединени американски щати осъществя на пазара солидните 8,1 млн. барела от Стратегическите петролни запаси, с което те понижиха до едвам 453,1 млн. барела.

Драматичното повишаване през последни дни на природния газ в Европа, само че и в Съединени американски щати, също евентуално способства за възобновения интерес към петрола, който се употребява като различно енергийно гориво на фона на обезумелите цени на синьото гориво.

В поддръжка на повишаването на петрола пристигна и информацията, че петролният експорт от Казахстан през черноморския терминал на Каспийския тръбопроводен консорциум (CPC) е изправен пред най-малко месец на понижени доставки и нарушени графици за товарене заради нужните незабавни поправки на две от трите пристанищни единични точки на терминала, обявиха във вторник от CPC.

Въпреки солидното повишаване на петрола от последните дни, той към момента се търгува с към 25% под юнските си върхове заради възходящите опасения, че световното икономическо закъснение ще понижи потреблението, защото водещите централни банки организират политики на нападателно повишение на лихвите в опит да лимитират мощно растящата инфлация.

Потенциалното възкръсване на иранската нуклеарна договорка от 2015 година, пък което може да докара до скок с към 2,5 млн. барела в износа на недопечен нефт от водещия производител в границите на ОПЕК.

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР