В трудни времена са нужни светли дни. Такъв светъл ден

...
В трудни времена са нужни светли дни. Такъв светъл ден
Коментари Харесай

На 24 май в Карлово: БСП с глас за спасяване на училище, завещано от братята Евлогий и Христо Георгиеви

„ В сложни времена са нужни светли дни. Такъв ярък ден е 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Светъл ден е, тъй като в тъмните времена на средновековния 9-ти век двамата братя от Солун се изправят против триезичната норма и подаряват Европа с нашата славянска книжовност. По-късно, през 19-ти век други двама братя от Карлово – благодетелите Евлогий и Христо Георгиеви подаряват на българите фантазията за обучение и основават Софийския университет, а на карловци - Техническо учебно заведение, днешният карловски Техникум или ПГ„ Евлогий и Христо Георгиеви ".
Това написа в пост във фейсбук на празника лидерът на „ Българска социалистическа партия за България ” в Пловдив област и дълготраен преподавател Веска Ненчева
„ В такива светли дни би трябвало да се чува най-силно гласът на българския преподавател и просветник. В Карлово и учители, и общност подвигат глас за спасяването на техникума от апетитите на общината да го придобие, дружно с прилежащите му парцели.  Стотици се подписаха учебното заведение да остане държавно, тъй като буди подозрение форсираната и непрозрачна процедура от началото на 2024 година в Общински съвет-Карлово техникумът от държавно да стане общинско учебно заведение ”, съобщи локалният ръководител на социалистите.
Веска Ненчева напомни, че общинските съветници от Българска социалистическа партия, дружно със съветниците от обединената съпротива са призовали общинската администрация да отдръпна докладната, до момента в който не показа съществени мнения като тактика за развиване на учебното заведение, въз основата на необятно публично разискване на територията на община Карлово, мнение от страна на колектива и настоятелството на учебното заведение по желанието на общината, както и мнение на локалния бизнес за подготовка по нужните специалности в дълготраен проект.
„ Администрацията нито отдръпна докладната, нито към този миг е предоставила желаната информация. Веднага по-късно поставихме въпроса пред Министъра на образованието и науката, посредством народния представител от Българска социалистическа партия в Комисията по обучение и просвета - Ирена Анастасова. Отговорът е, че въпросът ще се прегледа от експертна комисия в МОН и решението ще се вземе в полза на учениците ”, уточни Веска Ненчева.
Карловските социалисти и общински съветници са подкрепили подписката в отбрана на карловския колеж, само че по думите на Ненчева, остават подозренията за нездравословен интерес на някого към придобиване и ръководство на учебните парцели и съществени въпроси като: Защо се ускорява медийната офанзива против работата на преподавателите от техникума? Как общината ще бъде добър собственик идващите 3 години на учебно заведение, чийто престиж се унищожава преднамерено? Защо тънат в съсипия години наред други общински парцели? И този ли го чака същата орис? Защо се вършат внушения, че единствено общината може да кандидатства по планове свързани с възстановяване на инфраструктурата в просветителната система?
„ Призоваваме жителите на община Карлово да участват, задават въпроси и показват без боязън позициите си в съвещания на Общински съвет-Карлово, както и общинските съветници, които поддържат противоречиви докладни, да бъдат виновни при гласуването, съобразявайки се единствено с публичния интерес, съобщи ръководителят на социалистите в Карлово и лидер на „ Българска социалистическа партия за България ” в Пловдив област Веска Ненчева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР