Пет месеца преди въвеждането на и отказа от лева, цените

...
Пет месеца преди въвеждането на и отказа от лева, цените
Коментари Харесай

Приемането на еврото у нас - какво ще стане с цените?

Пет месеца преди въвеждането на и отхвърли от лв., цените в магазините ще са изписани в двете валути , осведоми. След това, още година търговците ще би трябвало да демонстрират какъв брой е коствала стоката в левове и какъв брой - в евро. Това излиза наяве от оповестения от Министерството на финансите, който предстои на публично разискване до 06.08.21 година " Идеята е да се реализира равномерен преход за приемане на единната валута , тъй като това изисква ужасно доста техническа работа и не трябва да се позволяват сривове в всекидневието на жителите и компаниите ", изясни финансовият министър Асен Василев. Той добави, че в проекта в детайли е разказано всяка институция какви задължения има и в какви периоди би трябвало да ги извърши.

Едновременното обозначаване на етикетите на две цени, пет месеца преди и 12 след приемането на еврото, има за цел да не разреши нарастване на цените поради закръгляне нагоре . Превалутирането на цената от левове в евро, ще се прави посредством използването на закрепения валутен курс 1.95583 лв. за 1 евро, който е безвъзвратен. Не се позволява преизчисляване на суми по съкратената форма на закрепения обменен курс - примерно 2 лв. за 1 евро или 1.96 лв. за 1 евро, а би трябвало да се употребява курсът с всичките пет знака след десетичната запетая. Едва тогава полученият резултат може да бъде заоблен до един цент.
 Икономист: Негласно е признато да не се слагат под въпрос тематики като въвеждането на еврото Икономист: Негласно е признато да не се слагат под въпрос тематики като въвеждането на еврото
" Особено озадачаващо е, че актуалното служебно държавно управление, което другояче е доста сериозно и мнително по отношение на активността на миналата в...

" Влизането в еврозоната не се чака да генерира инфлация и подобен е образецът с други страни, които са приели евротото ", съобщи финансовият министър. Той уточни, че там, където въпреки всичко е имало повдигане на цените, то е било поради потискана инфлация, за да се покрият критериите за участие в еврозоната. За да се избегне далавера, Министерството на стопанската система и Комисията за отбрана на потребителите ще проведат изследване на цените на най-често употребяваните хранителни артикули , на съществени артикули и постоянно употребяваните услуги, една година преди въвеждането на еврото. Резултатите ще бъдат оповестени обществено. За да поощрят правилните търговци, които вярно превалутират цените, двете ведомства ще раздават стикери " Честен търговец ".

Търговците, които съзнателно нарушават разпоредбите за превръщане или закръгляване, ще бъдат глобени , а техните имена ще бъдат посочени в " черен лист ", който ще бъде оповестен на интернет страницата на Комисията за отбрана на потребителите, планува проектът за въвеждане на еврото. Етикетите дълго време ще са с обозначени две валути, само че пък заплащането по едно и също време с левове и евро, ще е за малко - единствено един месец . " Двойното обращение в комерсиалната мрежа е единствено един месец, тъй като по-дълъг интервал прекомерно ще усложни нещата - компаниите ще би трябвало да водят двойно счетоводство и това може да докара до безпорядък ", изясни финансовият министър.

Това значи, че в случай че страната ни се причисли към еврозоната на 01.01.24 година, то до 31.01.24 година в това число, левът и еврото ще бъдат по едно и също време със статут на законно платежно средство . След приключването на този един месец, еврото ще стане единственото законно платежно средство в България. През този един месец жителите ще могат да заплащат и в двете валути в комерсиалните обекти и центровете за услуги. Търговците обаче би трябвало да връщат рестото на клиентите си извънредно в евро, в случай че не могат да го създадат от на практика съображения.

Така, на процедура ще има два канала за обмяната на валутата - единият посредством търговците и лицата, предоставящи услуги, а вторият посредством банките и " Български пощи " . Още от първия ден на приемане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от левовите си сметки единствено евро, без значение дали тегленето ще става посредством АТМ/ПОС устройство или в офис на банка, платежна институция или сдружение за електронни пари. Освен това, в продължение на шест месеца след въвеждане на еврото банките и " Български пощи " ще обменят гратис на каса банкноти и монети. В идващите шест месеца обаче се постанова такса за тази услуга, само че в проекта не се показва какъв брой ще коства тази услуга. Българска народна банка ще продължи да обменя без такса банкноти и монети от лв. в евро за безкрайно време.
 Асен Василев: Година след въвеждането на еврото цените в магазините ще са и в левове Асен Василев: Година след въвеждането на еврото цените в магазините ще са и в левове
Година след въвеждането на еврото цените в магазините ще бъдат в левове и в евро, заяви служебният финансов министър Асен Василев. Той...

След като Съветът на Европейския съюз (ЕС) излезе с оценка, че България извършва критериите за влизане в еврозоната, Българска народна банка ще създаде дизайн на българската страна на евромонетите. Производството им ще стартира след датата на взимане на решение от Съвета на Европейски Съюз за въвеждане на еврото в България. Обмяната на левовете в евро няма да спре или да промени действието на съществуващите контракти. Всички заеми, депозити, средства по сметки, разнообразни финансови принадлежности и скъпи бумаги ще бъдат автоматизирано и гратис преобразувани като цената на лв. ще стане равнозначна на цената в евро, преобразувана посредством използване на необратимо закрепения обменен курс сред лв. и еврото.

Целият развой ще се организира при необятна осведомителна и информационна акция, която ще коментира процеса на въвеждане на еврото, ограничения за отбрана, защитни детайли на евробанкнотите и евромонетите. Граждани и компании ще бъдат призовани да внесат огромна част от левовите си наличия в брой в банкови сметки, с цел да могат парите им автоматизирано и гратис да се превалутират в евро от датата на участието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР