Пенчо МИЛКОВ е депутат в 44-то Народно събрание от БСП

...
Пенчо МИЛКОВ е депутат в 44-то Народно събрание от БСП
Коментари Харесай

Пенчо Милков: Африканската чума е жълт картон за държавата

Пенчо МИЛКОВ е народен представител в 44-то Народно заседание от " Българска социалистическа партия за България ". По специалност е правист. Член е на парламентарната комисия по правните въпроси и на комисията по вътрешна сигурност и публичен ред. Той е депутат от Русе - един от най-засегнатите от африканската чума по свинете регион, в който бе оповестено бедствено състояние поради навлизането на болестта.

" Престъпна индиферентност докара до нахлуване на болестта с такива темпове "

- Г-н Милков, министър председателят разгласи, че властта 2 години била удържала чумата, само че с румънските туристи тя стигнала у нас. Шефът на БАБХ пък набеди за разрастването на болестта румънските кебапчета. Българска социалистическа партия обаче изиска да бъде поета политическа отговорност поради разрастването на чумата.

- Властите не са задържали заболяването две години. Те следиха по какъв начин тя доближава границите ни и ограниченията, които бяха подхванати, не предпоставяха тя да не навлезе в България. А и всички специалисти споделиха, че чумата ще завладее страната. Че свинекомплексите ще бъдат затворени, тъй като животните ще бъдат убити, което към този момент става. И това ще се случи освен в тези два свинекомплекса в селата Николово и Бръшлен, само че и в доста други. Болестта беше в Румъния, а управляващите следиха нейното придвижване и разгръщане там. Но нищо не са задържали. Единствената подхваната мярка бе построяването на един метър телена ограда по сухопътната граница с Румъния. Векторите за разпространение на болестта са първо дивите свине, които безпроблемно преплуват р. Дунав. Но с изключение на тях болестта се разнася от птици, чакали, диви кучета, лисици. Грабливите птици се хранят с трупове на умрели животни в Румъния и я придвижват тук. Че не са задържали заболяването, приказва и това, че границата с Румъния не беше затворена за фуражи, посредством които също става преместването. Не беше затворена и за храни от свински генезис. Най-ясното удостоверение, че не са си свършили работата, е изказването на еврокомисаря по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис. Същото казахме и ние в сряда - че има действителна заплаха България да загуби целия си свиневъден бранш и че българските управляващи не са си свършили работата във връзка с ограниченията против африканската чума. Има ясна процедура в другите страни какво се прави, когато очакваш африканска чума. Народното събрание даде опция за реакция още предходната година, като промени Закона за лова по този начин, че възбраната за лов да може да се анулира от министъра. Така дивите свине, които към оня миг бяха единственият вектор на разпространяване на болестта, можеха да бъдат масирано прочистени. И вместо да влязат дружинките на хигиеничен лов, министърът на земеделието забрани лова. Попитахме за какво в Народно събрание. Направихме срещи с специалисти в Русе, с регионални шефове, евродепутати, БАБХ, ловджии, притежатели на свинекомплекси. На тях се чу опитът на другите страни и стана безусловно ясно какво би трябвало да създадем. Но това не се случи. И в този момент да настояват, че са предпазили страната... Да се радваме с това безучастие, че чумата е върху свинете, а не върху хората. Когато заболяването се установи в България, ограниченията бяха безусловно несъответстващи, комплицирани и хотични.

- Имате поради след първата позитивна проба.

- Община Тутракан е образец за ограниченията, които страната трябваше да предприеме навсякъде. Там доста преди казусът да се разрасне, ловните дружинки бяха пуснати да ловят диви свине през целия интервал. Въпреки възбраната на министъра. Всички дружинки бяха снабдени с фризери, тъй като страната бавеше резултатите от пробите 35 дни. Много преди казусът да излезе, кметовете обикаляха с ветеринарни лекари и обясняваха на всички хора с свине, отглеждани от вида " заден двор ", за заплахите и те бяха умъртвени. Това беше свършено, преди страната да го каже. Така че тези хора там дадоха образец. Вместо това страната затвори и последните екарисажи и животните няма къде да бъдат унищожени.

- Сега споделят, че най-хубавият вид бил загробването.

- Проблемът е извънредно рисков, изключително за Николово и Бръшлен, и за свинекомплексите към Русе, тъй като регионът е вододайна зона. Бръшлен е в НАТУРА 2000. Там е водосборен басейн. Животните се загробват на 4 метра подземен, а подпочвените води в дунавската низина са извънредно близо до повърхността. Как ще ревизират дали от тези декари, на които се загробват прасетата, водите не отиват в мрежата? Начинът на заличаване в България на животни в подобен размер не е открит нормативно. А те започнаха умъртвяване, което граничи с всички правила. Големи свине бяха унищожени, издавени с пяна. Заради приключването на тази информация най-вероятно унищожаването е краткотрайно спряно. Ние не споделяме, че не би трябвало да има умъртвяване. Това обаче би трябвало да стане хуманно и въпросът е какво се случва по-късно с тази биомаса. Не може да се транспортира, би трябвало да се закопае, само че единствено в Бръшлен са 40 хиляди свине. Това значи, че те ще бъдат загробвани на десетки декари земя.

Ако е прав еврокомисарят и се откри, че не са осъществени ограниченията от положителната процедура от другите страни, които е можело, ще стои въпросът за обезщетяване на притежателите на свинекомплексите за ужасно доста пари. Това не е единствено за умъртвените свине, само че и за неизпълнените контракти. Ами служащите, които до момента са се трудели в тези свинеферми? Над 100 индивида единствено от Бръшлен отиват на борсата. Това ще докара и до миграция на фамилии. Какво става със притежателите, какво става с служащите, какво става със изгубените пазари? Ние сме на прага при несъответстващи ограничения да загубим един цялостен индустриален бранш, в който сме положителни. Това, което споделят специалистите, е, че страната в този момент би трябвало интензивно да организира политиката на юг, която пропусна да организира на север. За да можем да предпазим фермите надолу от разгръщане на заболяването. Магистралата София - Бургас е естествената линия на отбрана.

- Дали острото изявление на еврокомисаря не е повода земеделската министърка Десислава Танева да признае за обсега на казуса?

- Ако Танева в този момент признава, казусът е още по-голям. Защото, непризнавайки казуса, който е с най-малко 2-годишна отминалост, нямам поради съответно нея, стигнахме дотук. Има централен епизоотичен съвет към Министерския съвет с началник Томислав Дончев. А щабът не е заседавал от една година. Тази незаконна индиферентност докара до нахлуване на болестта с такива темпове.

- Какви ще са следствията, в случай че болестта у нас се разрасне?

- Съседните страни ще затворят границите си за импорт на наши артикули от свинско месо и фуражи. Защото към този момент векторите на разпространяване не са единствено дивите животни. Бяха изпуснати стъпала при провеждането на ограниченията. Това е като една военна акция, която не бе извършена както би трябвало.

- Имаше рекомендация за въвеждането на изключително състояние в страната поради чумата.

- В три области у нас към този момент е оповестено бедствено състояние. То се прави за правните последствия. За цялата страна не е належащо, тъй като няма констатации на болестта. Извънредното състояние основава правна причина да се твърди, че са налице справедливи условия да не се извършват да вземем за пример договорите за доставка. Това е от огромно значение за производителите. Проблемът в този момент е в две свинеферми, само че виждаме с каква скорост се популяризира болестта.

- По самодейност на Българска социалистическа партия имаше среща с производителите. От какви загуби се притесняват? При това развиване за какъв интервал е допустимо страната ни да остане в изолираност и какъв брой време ще е належащо да се възобнови работата на свинефермите?

- В момента, в който се разгаря рецесия, не може никой притежател на свинеферма да каже какви ще са действителните загуби, които ще понесе. Защото при неизпълнението на договорите евентуално ще има искания към тях. Самата стойност на убитите животни е директната загуба. Но към тях би трябвало да се причислят и пропуснатите изгоди по контракти, а най-вероятно и други загуби от искове към тях. Констатациите на еврокомисаря са красноречиви. Той знае по какъв начин е било в другите страни и какво би трябвало да се направи. Няма закон, в който да се споделя какво се прави при африканска чума. Въпросът е дали си подхванал всички нужни ограничения при ресурсите, с които разполагаш. Той съобщи, че българските управляващи не са подхванали всички ограничения, нужни, с цел да се предпазим. Ако това се откри по каузи, по които може да се предявят искания от притежателите на свинекомплексите, които ще имат загуби, става въпрос за необозрими вреди.

- Производителите приказват, че в сектора са вложени над 3 милиарда лева

- Това е един от огромните сектори, изключително в Русенско. В свинекомплексите има драконовски ограничения за сигурност. Огради, обеззаразяване на коли и така нататък Докато векторите на разпространяване са дивите свине, в свинефермите няма по какъв начин да влезе чумата. Това не са разградени дворове. Но когато дивото прасе почине и на 30 км от свинефермата го ядат птици, няма по какъв начин животните да се предпазят. И никой не е очаквал, че страната няма да предприеме избрани ограничения.

Така че вредите като цяло отиват в областта на неразбираемото. А това, което приказват специалистите за възобновяване на активността след чумата, се надявам да е по-песимистично от действителното. Но споделят, че доста мъчно България ще възвърне този бранш, тъй като става въпрос за пазари, а не за самоцелно произвеждане. Нашият свиневъден бранш има добър експорт. А когато има чума и се унищожават свине, нашата ниша ще бъде заета незабавно от непознати производители. Кой ще възвърне на производителите външните пазари? Заради това от Българска социалистическа партия желаеме политическа отговорност. Защо не е заседавал Централният епизоотичен щаб, който е междуведомствен? Не може при подобен проблем земеделският министър да се оправи самичък. Отговорни са междуведомствените експертни групи. Ами шефът на БАБХ? Ами неглижирането на казуса? Две години цялата страна бива убеждавана да е спокойна, тъй като били взети всички ограничения. Вицепремиерът Томислав Дончев би трябвало да изясни какво е приключил. Как и за какво заболяването влезе в България?

- Това май е следващата рецесия?

- Те ръководят от рецесия на рецесия. И при следващата рецесия още веднъж виждаме, че хората са оставени сами с казуса си. Казаха ли на хората какво да вършат в границите на дни, какви са кратковременните ограничения? Не! Казаха ли какво ще направи страната като политика за бранша? Как ще се оправи с това голямо предизвикателство? Това е един жълт картон за страната. Добре, че чумата е свинска. Ами в случай че беше болест по хората? Ако беше някакъв външен напън върху страната? Виждам една анархия при междуведомствените връзки, когато би трябвало да посрещнат рецесия. И тук се случва същото както с Национална агенция за приходите - неглижиране на казуса до последно, усмихване на ораторите, които изясняват, че има проблем, и най-после, когато избухне рецесията - несъответстващо отношение към хората. Не им изясняват какво да създадат и какви тежки последствия може да има.

- Какво би трябвало да се прави оттук насетне?

- Необходими са дейни ограничения, с цел да се запази останалата част от страната. Активни ограничения за заличаване на прасетата, отглеждани по къщите от вида " заден двор ", които са противозаконни.

- Смятате ли, че би трябвало да има краткотрайна възбрана за развъждането на домашни прасета, както предлагат и от сектора, а и някои специалисти, или е прекомерна мярка?

- Във връзка с африканската чума не е прекомерна мярка. Граничещата с община Тутракан община Сливо поле взе образец от нея. И ветеринарен лекар, без Министерството на земеделието да го е поискало, обикаляше от къща на къща и обясняваше всичко на хората. В тези общини убиха животните от задния двор. Но има неща, които страната трябваше да направи. В Румъния сред обитаемоте места има санитарни пунктове, където всяко влизащо или излизащо транспортно средство се обеззаразява. Това трябваше да става и по границите на България, само че не се правеше. Държавата трябваше да предприеме ограничения, които общините нямат запас да вкарат.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР