Колумбия стартира началната фаза на подводна експедиция за проучване на

...
Колумбия стартира началната фаза на подводна експедиция за проучване на
Коментари Харесай

Проучват потънал 300-годишен испански кораб, пълен със съкровища за милиарди долари

Колумбия започва началната фаза на подводна експедиция за изследване на испански боен транспортен съд, потопен в Карибско море преди повече от 300 години, за който се счита, че съдържа артефакти на стойност милиарди долари, а правата върху тях са обект на яростен спор.

(Във видеото може да научите повече за: Израелски археолози откриха редки съкровища измежду останките на два потънали кораба)

Открит през 2015 година във водите край крайбрежията на пристанищния град Картегена от колумбийското държавно управление, " Сан Хосе " постоянно е именуван " свещеният граал на корабокрушенията ".

Colombia launches expedition to explore 300-year-old Spanish shipwreck filled with sunken treasure
— David Papp (@DavidPapp)
Смята се, че тримачтовият транспортен съд с 62 оръдия - флагманът и най-големият галеон на испанския флот - е превозвал злато, сребро, изумруди и други скъпи артикули от мините в Потоси, Перу. Твърди се, че е пътувал от Панама за Колумбия, когато потъва с 600 души на борда на 8 юни 1708 година по време на борба с английски кораби във Войната за испанското завещание.

Първият стадий на експедицията ще се концентрира върху снимането на кораба благодарение на " ненатрапчиви " отдалечени датчици, съобщи Колумбийският институт по антропология и история (ICANH), като добави, че резултатите от първичната експедиция могат да проправят пътя за следващи изследвания, които ще включват добиване на археологически материали от потъналия транспортен съд.

След това изображенията ще бъдат употребявани за сформиране на списък на археологическите находки на морското дъно.

ICANH също по този начин е оповестила мястото на откритието за национална " предпазена археологическа зона " , с цел да " резервира научната и археологическата му стойност ".

Изследователите споделят, че възнамеряват да употребяват и подводен кораб с технологии за акустично позициониране, както и автомобил за дистанционно управление с разнообразни датчици и принадлежности, който може да се спусне на дълбочина до обекта.

" Това държавно управление прави нещо, което е невиждано... изследва потъването на галеона като опция за схващане на историята и културата " , съобщи министърът на културата Хуан Давид Кореа на конференция в Картахена в сряда, където беше даден и стартът на експедицията.

Правна борба за милиарди долари за права

Откриването на " Сан Хосе " е от голяма важност за Колумбия поради съкровището от културни и исторически артефакти на кораба и сведенията, които те могат да дадат за икономическия, обществения и политическия климат в Европа при започване на XVIII век.

Но то провокира и правосъдна борба за няколко милиарда $ .

Колумбия твърди, че е разкрила " Сан Хосе " през 2015 година благодарение на интернационалните учени.

Твърденията им обаче се оспорват от основаната в Съединени американски щати компания за морски избавителни действия Sea Search-Armada (SSA) , известна преди този момент като Glocca Morra, която твърди, че точно тя е разкрила корабокрушението при започване на 80-те години на ХХ век.

SSA стартира правосъдна борба против колумбийското държавно управление в Постоянния трибунал, като твърди, че има право на към 10 милиарда $ - половината от приблизителната стойност на съкровището на потъналия транспортен съд.

Колумбийското държавно управление оспорва претенциите на SSA.

Според отчетите, оповестени от SSA, загубата на кораба " Сан Хосе " и неговия товар е предизвикала финансови усложнения на търговците в цяла Европа и Новия свят.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР