В югозападната част на Китай има много гигантски карстови кухини,

...
В югозападната част на Китай има много гигантски карстови кухини,
Коментари Харесай

Не е за вярване: съществуват „Райски кътчета“ – пещери, в които растат древни гори

В югозападната част на Китай има доста великански карстови кухини, наречени „ tiankeng “, което се превежда като „ божествен кътчета “ или „ небесни ями “. Входовете на тези пещери наподобяват на грижливо издълбани дупки, като че ли са направени с великански форми за печене. Самите пещери се считат за най-големите и най-дълбоките в света. Но те са забавни освен с размерите си – тези кухини служат като леговище за горите и девствените екосистеми, защото хората нямат достъп до тях, а за съществуването на доста от тези в действителност Райски кътчета се разбра едвам през последните години.

Буйна растителност на дъното на карстова пещера

Как са се появили карстовите пещери

Карстовите пещери в Южен Китай са варовикови формирания. В продължение на стотици хиляди години дъждовната вода се е просмуквала през почвата и е прониквала в скалата, което е довело до постепенна ерозия на варовика. Освен това леко киселинните подпочвени води са разширили тунелите и пещерите. В избран миг те са се разраснали дотолкоз, че към този момент не са могли да поддържат „ тавана “, което е довело до образуването на пропасти.

Такива карстови формирания съществуват освен в Китай, само че и в други елементи на планетата. И те се появяват и до през днешния ден. В югозападната част на Китай обаче има доста повече такива дупки. Тук има към 200 Tianken, т.е. „ Райски кътчета “.

гигантската карстова пещера в Южен Китай

“Небесните ями “ в Китай

По принцип всички сходни карстов пещери в Китай са съсредоточени в региона от централната провинция Шаанси до югозападния самостоятелен регион Гуанси Чжуан. Поради това Китай има максимален дял от общата повърхност на Райските кътчета измежду всички страни в света. На второ място са Съединените американски щати. Но не всяка карстова пещера тук се смята за „ небесна дупка “.

За да бъде класифицирана една пещера като tianken, тя би трябвало да е необятна и дълбока най-малко 100 метра, а на дъното ѝ би трябвало да тече река или най-малко да има следи от нея. Освен това тази голяма дупка в земята би трябвало да е кръгла. Както беше упоменато нагоре, „ небесните пропадания “ са едни от най-големите в света. Така да вземем за пример голямата пещера „ Сяоджай Тианкен “, ситуирано в окръг Фенджи в южната част на Централен Китай, понастоящем се счита за най-дълбоката в света – дълбочината ѝ е 342 метра. На дъното на този неуспех се намира река, която се зарежда от преваляванията през дъждовния сезон.

Въпреки гигантските им размери не е елементарно да се открият въпросните тианкенги (tiankeng), защото се намират в гъсти гори измежду планините. Затова доста от тях са открити едвам през последното десетилетие. Най-новото изобретение е направено през месец май 2022 година в региона на Гуанси. Дълбокият неуспех е открит покрай село Пинг’е в окръг Лей. Той е бил бездънен 192 метра и необятен 306 метра.

Древните екосистеми на „ Райските кътчета “ са едва проучени

Във вътрешността на „ Небесните ями “ порастват красиви гори

На дъното на неуспеха, открит през 2022 година, учените виждат антична гора с дървета, високи към 40 метра. Подрастът бил доста гъст и достигал височината на човешки растеж. И макар че това изобретение е сензация, то не е първото сходно изобретение.

Така да вземем за пример сходна гора е открита от проучвателен екип през 2016 година на дъното на Дашивей Тианчън. Както оповестяват откривателите, откритият от тях пейзаж им спрял дъха, тъй като те видели недокосната девствена подземна гора, в която порастват застрашени растения, появили се по времето на динозаврите. Като цяло учените са съумели да открият над 70 растителни типа, които са включени в Червената книга.

Във вътрешността на карстовите формирания има задоволително слънчева светлина и влага, с цел да пораства буйна растителност

По този метод тианкените служат като леговище за застрашени растения и горски екосистеми, тъй че те са един тип естествено вместилище на биоразнообразието. Освен това е допустимо в пещерите да има типове, за които науката въобще не знае нищо. Понастоящем биологичното многообразие на „ райските дупки “ е едва проучено.

Понастоящем тианкените са се трансформирали в известна туристическа атракция. Учените се тормозят, че човешките действия заплашват растителното биоразнообразие и ще влошат положението на подземните извори и гори. В резултат на това неповторимата екологична среда на тианкените може да бъде окончателно изгубена. Понастоящем на Земята не са останали доста девствени екосистеми.

И най-после предлагаме да се срещнем и с други необикновени и загадъчни дупки в земята, които са открити в разнообразни елементи на планетата.

Синята дупка на Дийн

Прекрасна и спокойна хубост

Една от най-дълбоките сини дупки (така се назовават дупките, ситуирани под водата) е Синята дупка на Дийн на Бахамите. Дълбочината на тази синя дупка е 202 метра, което я прави съвсем два пъти по-дълбока от другите сини дупки и я трансформира в обичано място на професионалните дайвъри.

През 2010 година Уилям Трубридж слага връх, като се гмурка на 101 метра в дупката без външен О2 или друго съоръжение. През 2013 година един бруклински водолаз умира при опит да усъвършенства този връх, откакто остава под водата повече от три минути и половина, излиза на повърхността и незабавно губи схващане. Всяка година повече от 30 дайвъри се събират в тази синя дупка, с цел да вземат участие във всевъзможни надпревари в границите на събитието Vertical Blue.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР