Пекин мълчи за войната на Русия срещу Украйна и използва

...
Пекин мълчи за войната на Русия срещу Украйна и използва
Коментари Харесай

Сложните китайски маневри между Запада и Русия

Пекин мълчи за войната на Русия против Украйна и употребява стратегическото си партньорство с Москва за евтини енергийни доставки. В същото време комунистическата страна внимава да не се отдалечава прекомерно доста от Европейски Съюз.

Комунистическото управление в Китай се пробва да резервира сложен баланс. Президентът Си Дзинпин към момента не е осъдил нападателната война на Путин. Той не е приказвал и с украинския си сътрудник Володимир Зеленски. Ръководството на китайската комунистическа партия продължава да поддържа с Русия " другарски политически връзки, изключително що се отнася до енергийните доставки ". Така обобщава държанието на Китай Лаури Миливирта, старши анализатор в Центъра за проучвания на силата и чистия въздух.

Заедно с това Пекин се пробва да избегне " позицията на страна, която Западът преглежда като помагаща на Русия и заобикаляща глобите ", добавя той. И към този момент сметките на Пекин наподобява излизат: нито Европейски Съюз, нито Съединени американски щати са трансформирали фрапантно тона си по отношение на комунистическата страна.

Ръководството в Пекин и китайски държавни компании " безшумно усилиха вноса на сила от Русия месец след началото на нашествието ", споделя Дан Уанг, основен икономист в Hang Seng Bank. Данни от митниците демонстрират, че през април Китай е внесъл със 75% повече петрол, газ и въглища от Русия, в сравнение с през предходната година. А при втечнения природен газ (LNG) нарастването е с 80 %.

Енергийната сигурност е приоритет

Вносът на коксови въглища, които се употребяват в промишленото произвеждане, се е удвоил. Китай се възползва от по-ниските цени, които Русия предлага. Един метричен звук, приближаващ от Съединени американски щати, коства 475 щатски $ – против 403 $, колкото желае Москва за същото количество. Китай, също по този начин, може да разчита да " купува недопечен нефт на преференциални цени за момента ", споделя още Миливирта. " Руската цена е с към 30% по-ниска от тази на останалите международни снабдители на нефт ", показва той. Говори се и че страната ще внася повече съветски недопечен нефт, с цел да запълни стратегическите си запаси, показва специалистът.

В Китай енергийната сигурност е главен приоритет, като тя " към момента има преимущество пред опазването на климата ", отбелязва икономистът Дан Уанг и прибавя, че това ще докара до подсилване на комерсиалните връзки с Русия в региона на енергетиката. Доставките обаче не могат да бъдат увеличени в кратковременен проект. Причината за това е, че потенциалът на газопровода " Силата на Сибир ", по който съветският природен газ пътува за Китай, се счита за привършен. " В момента се водят договаряния за нови газопроводи сред Русия и Китай. Мисля, че съветският газов експорт за Китай ще нарасне доста през идващите години ", споделя Дан Уанг.

Лавиране сред Запада и Русия

И до момента в който енергийните връзки в действителност ще се задълбочават, това по-скоро не може да се твърди за цялостното икономическо съдействие сред двете страни, настояват специалисти. " В момента не виждам никакъв интерес към по-сериозно съдействие, вложения или търговия с Русия ", счита Дан Уанг. Подобни тематики са неразрешени за разискване в медиите и обществените мрежи в Китай, добавя той. " Не следя и никаква агитация за ролята на Китай като покровител на Русия ".

Анализаторът Миливирта също разяснява, че комунистическото управление би работило по-скоро внимателно. " Колкото по-слаба наподобява Русия, толкоз по-малко привлекателно за управлението на Китай наподобява едно задълбочаване на връзките с Москва ", споделя той. Много по-важни търговски сътрудници за Китай са Съединени американски щати и Европейският съюз.

Затова управляващите в Китай евентуално желаят да продължат да се възползват от съветската евтина сила. Но все пак те ще заобикалят да провокират Вашингтон и Брюксел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР