Пътуващите в електромобил по-рядко получават травми при сблъсък, отколкото хората

...
Коментари Харесай

Когато статистиката говори: Електромобилите са по-безопасни от ДВГ колите


Пътуващите в електрически автомобил по-рядко получават контузии при конфликт, в сравнение с хората в автомобил с мотор с вътрешно горене, сочи статистика на американска организация
(снимка: CC0 Public Domain)

С всеобщото нахлуване на електрическите транспортни средства от ден на ден хора се питат кое от двата вида возила – електрическо или ДВГ – е по-безопасно на пътя. Статистиката е безапелационна по този въпрос.  

През миналата седмица представители на Националния ръб по сигурност на превоза на Съединени американски щати (NTSB) показаха угриженост от увеличаващата се централизация на тежки транспортни средства по пътищата на страната – електрически, които съгласно специалистите са опасност за останалите участници в придвижването. В същото време статистика на Застрахователния институт за сигурност на автомагистралите (IIHS) демонстрира, че електрическите транспортни средства са по-безопасни за пасажерите в тях по време на конфликт, а страхът от запалване на батерията е пресилен.
още по темата
Според екпертите на IIHS, огромната маса на електрическите автомобили и разположената под пода тежка батерия нормално са удобни фактори за лидера и пътуващите в колата при инзиденти. Тежката кола получава по-малко ускоряване при конфликт с по-лека при равни скорости, а това понижава вероятността от пострадване на хората в кабината на електрическия автомобил.

Второ, съществуването на тягова батерия под пода смъква надолу центъра на тежестта на машината и понижава вероятността от катурване при конфликт. Статистиката на IIHS за интервала 2011-2019 година сочи, че при пътни произшествия водачите и пасажерите в електрически транспортни средства са получавали контузии с 40% по-рядко, в сравнение с хората в ДВГ коли.

Трябва също по този начин да се има поради, че електрическите транспортни средства нормално имат по-модерни функционалности за дейна сигурност, които оказват помощ изцяло да се избегнат произшествия.

При краш проби електрическите транспортни средства в никакъв случай не са посочили запалване на тяговата батерия или прекалено нагряване, отбелязва IIHS. Медиите обръщат прекалено много внимание на случаите на запалване на електрически автомобили след произшествия, макар че годишно изгарят 170 000 коли с ДВГ.

Между 2009 година и 2014 година електрически автомобили и ДВГ коли са се запалвали съвсем с идентична периодичност при конфликт, сочат данните на IHHS. С други думи, заплахата от запалване на електрическите транспортни средства е пресилена.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР