Скарлет Йохансон се чувства ощетена от AI разработчика OpenAI(снимка: scarlettjohanssonworld

...
Скарлет Йохансон се чувства ощетена от AI разработчика OpenAI(снимка: scarlettjohanssonworld
Коментари Харесай

Скарлет Йохансон: OpenAI открадна гласа ми


Скарлет Йохансон се усеща ощетена от AI разработчика OpenAI
(снимка: scarlettjohanssonworld / Instagram)

Холивудската актриса Скарлет Йохансон се оплака, че основният изпълнителен шеф на OpenAI Сам Алтман е употребявал глас, сходен на нейния, за своя гласов програмен продукт с изкуствен интелект, макар че тя е отказала първичното предложение на шефа на AI стартъпа, основал ChatGPT.

Репликата идва, откакто OpenAI съобщи, че ще отдръпна своя ChatGPT AI глас, наименуван „ Sky ”, който компанията започва предходната седмица на фона на несъгласия по отношение на това, че звучи като гласа на Йохансон във кино лентата „ Тя ”.

Йохансон сподели, че Алтман се е обърнал към нея предишния септември и по-късно още веднъж два дни преди да разгласи ChatGPT-4o на 13 май. Актрисата изигра гласовия воин във кино лентата „ Тя ”, който показва връзката на мъж с виртуален помощник с изкуствен интелект на име Саманта.

„ След дълго обсъждане и по персонални аргументи отхвърлих офертата ”, сподели Йохансон в изказване за CNBC. „ Девет месеца по-късно моите другари, фамилията и необятната общност означиха какъв брой доста новата система, наречена „ Sky ”, звучи като мен ”.

Алтман, който туитна загадъчното известие „ тя ” в деня, в който OpenAI разгласи своя нов изкуствен интелект, опроверга обвиняванията. „ Гласът на Sky не е на Скарлет Йохансон и в никакъв случай не е бил предопределен да наподобява на нейния ”, увери той.

„ Избрахме озвучаващия артист зад гласа на Sky, преди да се свържем с госпожа Йохансон ”, твърди Алтман. „ От почитание към госпожа Йохансон спряхме да използваме гласа на Sky в нашите артикули. Съжалявам, че не комуникирахме по-добре ”.

Междувременно актрисата заяви в понеделник, че е наела юрист. „ Когато чух пуснатото демо, бях шокирана, ядосана и невярваща, че господин Алтман ще употребява глас, който звучи толкоз сходно на моя, че най-близките ми другари и новинарските издания не могат да създадат разликата ”, сподели Йохансон.
още по темата
„ Г-н Алтман даже загатна, че приликата е умишлена, туитвайки една дума „ тя ” ”, добавя актрисата.

Йохансон е влизала в разногласия с огромни компании като Disney в предишното. През 2021 година тя и Уолт Дисни уредиха делото за нарушение на контракта, което актрисата от „ Черната вдовица ” заведе против студиото.

„ Чухме въпроси за това по какъв начин сме избрали гласовете в ChatGPT, изключително Sky. Гласът на Sky не е реплика на Скарлет Йохансон, а принадлежи на друга професионална актриса, употребяваща личния си натурален говорещ глас ”, написа OpenAI в блог обява. „ За да защитим поверителността им, не можем да споделяме имената на нашите гласови гении ”.

Йохансон съобщи, от своя страна, че е написала две писма до Алтман и OpenAI, като ги моли да опишат в детайли процеса на основаване на Sky.

„ Във време, когато всички се борим с дълбоките имитации и отбраната на личната си аналогия, личната си работа, личната си еднаквост, имам вяра, че това са въпроси, които заслужават безспорна изясненост ”, се споделя в нейното изказване.

„ Очаквам с неспокойствие решение под формата на бистрота и приемане на уместно законодателство, с цел да се подсигурява, че самостоятелните права са предпазени ”, упорства Скарлет Йохансон.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР