Изданието The Economist публикува руския план за настъплението на окупаторите

...
Изданието The Economist публикува руския план за настъплението на окупаторите
Коментари Харесай

Руснаците искали за 3 дни да вземат под огневи контрол Харкив при настъплението

Изданието The Economist разгласява съветския проект за настъплението на окупаторите в северната част на Харкивска област.
На 10 май съветските окупационни войски започнаха нахлуване в тази украинска област, чието с движение доста беше забавено от украинската защита.

При подготвеност на към 48 000 военни Русия не разполага със сили за огромно нахлуване против самия град Харкив (Харков на руски), само че украинские военни водачи акцентират, че обстановката остава нестабилна и може бързо да се промени, написа Униан. По думите на един от командирите, съветските колони са били спрени, откакто Украйна е трансферирала няколко опитни бригади към Харкив. Очаква се съветският деспот Владимир Путин да опита ново нахлуване на различен сектор от фронта.

Засега е рано да се съди за крайните цели на съветската интервенция, отбелязва The Economist. Авторите припомнят, че преди дни Путин съобщи, че единственото му желание е основаване на буферна зона сред Украйна и пограничната Белгородска област и че нямало " никакъв проект " за самия Харкив. Но това по-скоро отразява изменящите се действителности на бойното поле, в сравнение с действителните планове на диктатора.

Изданието е получило информация за военните проекти на Русия, които демонстрират, че руснаците са се опитвали да изяснят дали могат отчасти да обкръжат Харкив и да окажат напън върху украинските формирования източно от Печенежкото водохранилище. Операцията евентуално е планувана за 15-16 май, само че по незнайни аргументи е била изтеглена с близо седмица по-рано.

Руснаците са набелязали две оси за нахлуване от двете страни на водохранилището. Планирало се е настъплението по западната ос в границите на 72 часа да изведе руснаците на разстояние артилерийски изстрел от града Харкив – в региона на село Борщова.

" Спряла ги е бързо трансферираната формация на елитната 92-а бригада, която ги е отблъснала на цели 10 км от първичната им цел. Но до този миг ставаше дума за слабите отбранителни укрепления на Украйна и за това по какъв начин 125-а бригада, която е трябвало да отрази офанзивата, в действителност е напускала позициите си под натиска, както и за съществени украински загуби. " – написа The Economist.

На източната ос проектът на руснаците е предвиждал да пробият през Вовчанск до Печениги.

Отбелязва се, че доста украински военни са възмутени от това, че е станало допустимо Русия да напредне по този начин бързо – някои от тях подлагат на критика забавянето на западната помощ, което насърчава съветската експанзия и отслабва украинската защита. Други подозират " непросветеност или даже изменничество ".

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР