Перспективните центрове за данни, разположени под водата, се оказват уязвими

...
Перспективните центрове за данни, разположени под водата, се оказват уязвими
Коментари Харесай

Подводните центрове за данни са уязвими на звук


Перспективните центрове за данни, ситуирани под водата, се оказват уязвими на акустични офанзиви, потвърдиха учени (снимка: Microsoft News)

Подводните центрове за данни към момента не са заели значима ниша на пазара, само че към този момент наподобяват уязвими на акустични офанзиви. У чени от Университ ета на Флорида и Японския университет по електрически връзки са намерили метод да нанесат чувствителни удари на такива центрове за данни, даже без да прибягват до дълбочинни бомби или торпеда.

Подводните и по-специално дълбоководните центрове за данни употребяват околната вода за изстудяване и отбрана от външни въздействия. Microsoft опитва с такива обекти като част от самодейността Project Natick, компанията Subsea Cloud към този момент предлага търговски решения, а китайската Highlander има намерение да направи сходни центрове солидни.

Оказва се обаче, че подводните центрове за данни могат да бъдат подложени на акустични удари от разстояние до 6 метра, засягайки твърдите дискове в RAID масиви, отбелязва The Register в обява по тематиката. Учените са симулирали обстановки, включващи влияние на офанзиви върху системи единствено с HDD и хибридни платформи, комбиниращи SSD и HDD. След като реализиран резонанс, атакуващите могат да нарушат работата на главите за четене и запис и дисковите плочи, причинявайки трептения, чийто унищожителен резултат нараства с увеличение на интензивността на звука.
още по темата
За задачите на опита сървър Supermicro CSE-823 с RAID5 масив от Seagate Exos 7E2 SATA дискове, допълнени от Inte D3-S4510 SSD, е подложен в железни контейнери в лаборатория и открити водни басейни, по-специално в езерото на кампуса на Университета на Флорида. Звукът е генериран благодарение на подводен високоговорител.

Оказа се, че пропускателната дарба на RAID масива пада при излагане на тон на избрани честоти, да вземем за пример 2, 3.7, 5.1–5.3 и 8.9 kHz. Смущения в работата на масива се следят след 2,4 минути. При дълготрайно акустично влияние това докара до увеличение на закъсненията при достъп до базата данни с 92,7%. В рискови случаи някои твърди дискове са се развалили изцяло.

Атаките могат да се правят благодарение на модули, ситуирани на лодки или подводни транспортни средства. Освен това подводните центрове за данни могат да пострадат от инцидентни удари. Според учените, океанът е цялостен със звуци.

Има няколко метода за обезвреждане на сходни закани, в това число потребление на звукопоглъщащи материали, които обаче въздействат отрицателно на температурата на системата. В допълнение, такава отбрана може да бъде преодоляна просто посредством увеличение на „ размера ”.

Някои положителни резултати обаче се получават посредством потребление на машинно образование за различаване на нетипично държание на устройства и бързо прекачване на товари към други възли.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР