Microsoft обяви Arm-базирани компютри с Windows и Copilot+, които могат

...
Microsoft обяви Arm-базирани компютри с Windows и Copilot+, които могат
Коментари Харесай

Промяната идва: Windows компютри с Arm и Copilot+


Microsoft разгласи Arm-базирани компютри с Windows и Copilot+, които могат да извършват AI функционалности локално, офлайн (снимка: Microsoft)

Нова категория компютри, която включва принадлежности за генеративен изкуствен интелект, вградени непосредствено в Windows, показаха през вчерашния ден основният изпълнителен шеф на Microsoft Сатя Надела и неговият екип на брифинг в Редмънд, Вашингтон.

По-конкретно Microsoft разгласи преносим компютър Surface и таблет Surface Pro с чип на Qualcomm, който може да извършва някои AI задания без интернет връзка. Мобилните AI компютри с усъвършенствани чипове работят с функционалности за изкуствен интелект, заложени в операционната система, без да изразходват бързо живота на батерията.

Други производители на компютри като Lenovo, Dell, HP, Asus, Acer и Samsung също пускат подготвени за изкуствен интелект компютри, задвижвани от процесорите Snapdragon X Elite и X Plus на Qualcomm, които дават обещание по-дълъг живот на батерията и ще работят с чатбота Copilot AI на Microsoft, заяви CNBC.

По-късно производителите на устройства ще пуснат лични компютри с чипове AMD и Intel, които ще се придържат към стандарта Copilot+, разгласи Microsoft. Компютрите ще могат да превеждат аудио, да предлагат отговори на входящи известия, да оферират промени в приложението “Настройки ” и даже да приказват с хората за това, което се случва на екрана.
още по темата
Цените на компютрите с Copilot+ ще стартират от $999. Microsoft приема предварителни поръчки от понеделник, а устройствата ще бъдат налични на пазара през юни.

Функция Recall ще може да търси в дневника на предходни дейности, осъществявани на компютрите. Recall разчита на AI модели, които работят непосредствено на устройството, тъй че може да се извършва офлайн, а показателят на данните в никакъв случай не отива в отдалечени сървъри. AI моделите ще могат да генерират изображения въз основа на писмени описания, както и чертежи.

Microsoft залага на енергийно-ефективните Qualcomm чипове, които могат да обработват AI модели и да работят на Windows платформа. Apple към този момент завоюва пазарен дял в доставките на лични компютри с MacBook на база Arm чипове и се отдалечава от Intel, който е водещ снабдител на районен съд процесори.

Компанията от Редмънд се стреми да достави на крайните консуматори и бизнеса сходни на ChatGPT благоприятни условия. OpenAI, подкрепяна от Microsoft, пусна чатбота ChatGPT в края на 2022 година и той се трансформира в инструмент за бързо приемане на компютърно генерирани текстове, чернови на имейли и резюмета на исторически събития.

Нови AI компютри с процесори Snapdragon ще залеят пазара в околните месеци
(снимка: Microsoft)

Големите софтуерни компании се надпреварват да обогатяват своите артикули с генеративен AI. Чатботът Copilot на Microsoft, основан на главните AI модели на ChatGPT, се интегрира в търсачката Bing и операционните системи Windows 10 и 11. Потребителите с абонамент за софтуера за работливост Office могат да платят в допълнение, с цел да накарат Copilot да препраща писмени отговори към техните документи.

Моделът GPT-4 на ChatGPT прави единствено нужната си изчислителна работа в облака Azure на Microsoft. Новите компютри могат да работят с някои AI модели локално без интернет връзка.

Пускането на AI PC идва съвсем четири месеца, откакто основният изпълнителен шеф на Microsoft Сатя Надела сподели на анализатори по време на диалог за приходите на компанията, че „ през 2024 година AI ще стане първокласна част от всеки компютър ”.

Досега Microsoft не успяваше да накара хората да възприемат компютрите с Windows, основани на Arm, които не постоянно се представяха толкоз добре, колкото машините с чипове Intel или AMD. Някои приложения бяха несъвместими с тях.

Но потреблението на генеративен AI локално значи, че компютрите ще се нуждаят от повече сила и мощният живот на батерията става по-критичен. Това може да направи “Windows on Arm ” по-ефективна опция на Wintel компютрите.

Анализаторите от Morgan Stanley чакат Arm системите да заемат 14% от всички доставки на компютри с Windows през 2026 година, по отношение на 0% през 2023 година.

Междувременно акциите на Microsoft затвориха с 1,2% растеж в понеделник следобяд, достигайки $425,34 за брой, малко под върха от март. Котировките на Qualcomm се повишиха с 2% до рекордните $197,76 за акция.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР