Прокурорът Карим Хан от Международния наказателен съд (МНС) поиска заповеди

...
Прокурорът Карим Хан от Международния наказателен съд (МНС) поиска заповеди
Коментари Харесай

Политически реакции след като Международният наказателен съд поиска заповед за ареста на Нетаняху

Прокурорът Карим Хан от Международния углавен съд (МНС) изиска заповеди за арест на Бенямин Нетаняху, министъра на защитата на Израел и водачите на ислямисткото придвижване " Хамас " поради хипотетични военни закононарушения в спора в Газа.

В обществено изказване израелският министър председател осъди молбата за арестуването му като " неуместна и подправена заповед ". Той попита " с каква смелост " МНС " се осмелява да съпоставя " Хамас " и Израел ". Той упрекна прокурора, че " безчувствено налива бензин в огъня на антисемитизма, който бушува по света ".

Израелският министър на защитата Йоав Галант разказа настояването на прокурора като " срамен " опит за интервенция във войната в Газа. " Опитът на Карим Хан да откаже на страната Израел правото на самозащита и освобождение на заложниците би трябвало да бъде отритнат неотложно “, счита Галант.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън назова заповедта за арест " възмутителна ". Той акцентира, че няма равнопоставеност сред Израел и " Хамас ". Държавният секретар Антъни Блинкън дефинира известието на прокурора като " срамно " и добави, че то може да попречва договарянията за преустановяване на огъня в Газа.

Германия насочи рецензия към МНС, че основава подправено " усещане за равноценност " сред водачите на " Хамас " и Израел.

В същото време френското външно министерство зае друга позиция. Париж още веднъж повтори, че осъжда " антисемитските кланета " на " Хамас " на 7 октомври, само че и предизвестията си за вероятни нарушавания на интернационалното филантропично право при нахлуването на Израел в линията Газа.

Според основния прокурор Карим Хан има рационални учредения да се счита, че министър председателят Нетаняху и министърът на защитата Йоав Галант, както и трима ръководители на " Хамас ", носят наказателна отговорност за хипотетични военни закононарушения и закононарушения против човечеството в Газа.

" Хамас " от своя страна се оплака, че заповедта против Нетаняху и Галант идва " със седем месеца забавяне ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР