Първата руска отбранителна линия е пробита. Означава ли това, че

...
Първата руска отбранителна линия е пробита. Означава ли това, че
Коментари Харесай

Експерт: В какво украинците превъзхождат руската армия

Първата съветска отбранителна линия е пробита. Означава ли това, че настъплението на украинските сили ще се форсира?

Игал Левин: " Драконовите зъби ", както още се назовават бетонните пирамиди, сами по себе си не бяха проблем. Проблемът е защитната зона на първата отбранителна линия, както я назовават в медиите. Тя е преодоляна и украинската войска се придвижва към Токмак. Сега се водят боеве за главната линия на защита.

Проблемът обаче не е в тези укрепления. Проблемът е в големия брой мини, както и в това, че нахлуване от подобен мащаб се прави от украинските сили в условия, в които никой до момента не го е правил. Така че когато споделяме, че контраофанзивата върви постепенно, е редно да се запитаме дали имаме подобаваща база за съпоставения. Факт е, че Украйна сега слага стандарти, взема решение проблеми, напредва на бойното поле и към този момент се водят боеве на по този начин наречената „ линия на Суровикин ". За никакво оттегляне на Украйна не може да става дума.

Можем ли да кажем, че казусът с мините е към този момент решен?

Левин: Украинците от дълго време умеят да се оправят с мините. Но разчистването на мините не е нещо, което се прави бързо. Има и друго нещо: невероятно е да се минира безусловно всичко. Ако се навлезе по-дълбоко на територията на врага, там не може да се минира всичко. Има автомагистрали, по които има придвижване и откъдето идват доставките. Руснаците са минирали доста компактно предната линия на защитата. Но колкото по-навътре прониква украинската войска, толкоз по-малко важен ще бъде този проблем.

Руската войска наподобява също се учи и се оправя към този момент по-бързо?

Левин: Те също желаят да живеят и да, учат се. Украинците първи използваха дроновете FPV (First Person View), които са снабдени с камера и предават видеокадри, само че руснаците бързо изкопираха това от тях и в този момент също ги употребяват. Руската войска разполага и с дрона „ Орлан “, който има добра видимост и е бърз. Предимство на украинците обаче е по-голямата експедитивност, с която се взимат решения и се нанася огнен удар на бойното поле. В това отношение руснаците се оправят по-зле от украинците. Освен това руснаците не на всички места имат разполагаем нужните механически средства. Вижда се също и това, че Украйна е по-добра в унищожаването на оръдията на съперника. Това си проличава от статистиката: на всеки пет или шест унищожени съветски оръдия се пада по едно украинско. Тези данни демонстрират, че Украйна е по-бърза в откриването и нанасянето на ударите.

А по какъв начин се оправят двете страни с дроновете? Кой борави с тях по-ефективно? 

Левин: Най-важната разлика е, че в предишното разузнавачът, командващият и оня, който нанася ударите, бяха все обособени функции. Вярно е, че имаше и системи като " Байрактар ", които по едно и също време откриват, вземат решение и нанасят удар. Но тези системи бяха по-скоро изключение от правилото. Днес има безпилотни летателни апарати, които са по този начин модифицирани, че да носят бомби. По този метод и разследващите средства към този момент могат да нанасят удари.

Но по какъв начин разузнавачите, които в никакъв случай не са били обучавани да нанасят удари, а и не е в тяхната подготвеност да вземат решения, въпреки всичко го вършат?

Левин: Според класическото определение за войната тя е безпорядък, а ролята на командването е да подреди този безпорядък и да не разреши на безпорядъка да я трансформира в неограничена, безспорна война, на която не въздействат никакви интернационалните конвенции. Днес съществуват четири Женевски конвенции и ремонти към тях, като последната е призната през 1949 година. В тези години към момента не е имало дронове или хеликоптери. През 1990-те години стартират да се появяват безпилотни летателни апарати – най-вече разследващи. Така че този безпорядък не идва от нищото. Никъде нищо не е регламентирано. Използването на дронове, роботи, безпилотни летателни апарати го няма в конвенциите. Не е регламентирано по никакъв метод и това, несъмнено, основава прочут безпорядък. Но при украинците този безпорядък е добре проведен.

****

Вигте и това видео на Дъждовни води:

" Като през Втората международна ": контраофанзивата в Украйна

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР