Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за съдебната власт

...
Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за съдебната власт
Коментари Харесай

Отхвърлиха ветото на Радев за кариерните бонуси във ВСС

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за правосъдната власт и съвсем без спор одобри още веднъж текстовете, които бяха върнати за наново разглеждане от Румен Радев, заяви Дарик.

Зад причините на президента застанаха единствено депутатите от Българска социалистическа партия, както и 7 самостоятелни народни представители.

Държавният глава върна на депутатите за ново разискване текстовете, които са свързани с кариерните бонуси на членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС).

В момента по закон, след приключването на мандата им, те получават автоматизирано покачване и ги назначават на по-висока служба от предходната, която са заемали преди да влязат във Висш съдебен съвет. С новото предложение на Хамид Хамид от Движение за права и свободи обаче се предлага покачването да е единствено опция и Висшият правосъден съвет да взема решение дали да има такова или не.

Според претекстовете на президента новата редакция на член 28 продължава несъгласието с конституционни правила, в това число с равенството и недопускането на привилегии, учредени на персонално или публично състояние. Той напомня още, че през май т.г. пред Конституционния съд така наречен „ кариерни
бонуси “ бяха атакувани от Върховния касационен съд със съображенията, че по този начин се нарушават правилата за разделяне на управляващите и за самостоятелност на правосъдната власт.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР