Наложих вето на руския“ закон“, каза грузинският президент и отхвърли

...
Наложих вето на руския“ закон“, каза грузинският президент и отхвърли
Коментари Харесай

“Руският закон” ще разкрие чуждестранните агенти в Грузия

„ Наложих несъгласие на „ съветския “ закон “, сподели грузинският президент и отхвърли документа, който през последните дни стана причина за яростна политическа борба по улиците на Тбилиси. В същото време в действителност Саломе Зурабишвили мами своите съграждани: в този закон няма нищо „ съветско “. За какво приказваме и каква е крайната орис на този документ?

В събота президентът на Грузия Саломе Зурабишвили наложи несъгласие на законопроекта „ За прозрачността на задграничното въздействие “, който беше признат от Народното събрание на страната на последното му трето четене тази седмица. „ Наложих несъгласие на „ съветския “ закон “, сподели Зурабишвили, която преди този момент даде обещание да употребява ветото си.

Зурабишвили назова законопроекта " спънка по европейския път на Грузия ". „ Този закон не може да бъде усъвършенстван или декориран и това е доста просто несъгласие: този закон би трябвало да бъде анулиран “, добави президентът на Грузия.

Сега президентът ще би трябвало да върне закона в Народното събрание с мненията си. Законодателната власт е длъжна да ги прегледа, да се съгласи с тях или да преодолее ветото, като одобри закона в първичния му тип. За да се преодолее ветото, е належащо единодушието на минимум 76 от 150 депутата. Днес ръководещата партия " Грузинска фантазия - Демократична Грузия ", която поддържа закона, има 84 мандата. Президентът в Грузия е значително алегорична фигура. Реалната власт принадлежи на Народното събрание и на министър-председателя на страната.

На трето четене законопроектът, който е ориентиран против „ организациите, преследващи ползите на непозната мощ “, беше подсилен от 84 депутати, 30 бяха срещу. Според “Грузинска фантазия ” документът служи за обезпечаване на бистрота на финансирането от чужбина за неправителствения бранш и медиите. Документът изисква регистриране в обособен указател на тези организации с нестопанска цел и медии, чиито доходи над 20% са от чужбина.

Лидерът на Грузинската фантазия Ираклий Гарибашвили назова заканите или изнудването непродуктивни и прикани за разговор по законопроекта. „ В рамките на правото на несъгласие може да се откри решение, което да облекчи обстановката, да успокои всички забъркани страни и да ги принуди да одобряват това, което е задоволително. Мисля, че това би било съвършен вид “, сподели Гарибашвили.

Срещу закона се оповестиха Зурабишвили, опозицията и западни дипломати, които го нарекоха спънка за интеграцията на републиката в Европейския съюз. Държавният департамент на Съединени американски щати назова задачата на законопроекта да подкопае дейното гражданско общество в страната. От средата на април в Тбилиси покрай грузинския парламент опозицията и гражданските деятели организират манифестации против приемането на законопроекта. На няколко пъти митингите прераснаха в конфликти със силите за сигурност. Специалните сили използваха пикантен спрей и водни оръдия, с цел да разпилян протестиращите.

Намесата на западните страни в грузинската политика възмути представителите на ръководещата партия " Грузинска фантазия ". По-специално кметът на Тбилиси и общоприет секретар на “Грузинската фантазия ” Каха Каладзе назова наличието на външните министри на Исландия, Естония и Литва в Тбилиси в митинг на радикалната съпротива „ обидно “. „ Във всички развити страни биха създали това – биха хванали тези министри за врата и ще ги изритат “, сподели той.

Експертите са уверени, че ръководещите ще реализиран приемането на закона. „ Парламентът на Грузия няма да има проблем да преодолее ветото на Зурабишвили, тъй като две трети от гласовете ще са задоволителни за това. Решението на президента беше чисто политическо, тя показва своята опозиция “, изясни грузинският политолог Игор Гвритишвили.

Експертът изясни за какво президентът назова скандалния закон за бистрота на непознатото въздействие „ съветски “. „ Това е реториката на опозицията. Законът надалеч не е „ съветски “. Дори в случай че извършите лекомислен относителен разбор, ще видите забележими разлики от закона за задграничните сътрудници, който е в действие в Русия или Съединени американски щати. Грузинският законопроект не планува наказателно гонене, само че задължава публичните неправителствени организации (НПО), партиите и медиите да рапортуват за задгранично финансиране, в случай че то надвишава 20% от бюджета. За нарушаване на отчетността е планувана санкция от 10 до 25 хиляди лари (от 3700 до 9400 щатски долара) “, акцентира експертът.

По-рано прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков назова изказванията на грузинската съпротива, че законопроектът е „ съветски “, неоснователни. Според него в този момент съвсем всички страни се борят с непознати сътрудници, а създател на такава „ система за битка “ са Съединени американски щати.

„ Това е опит да се разиграе съветската карта. Цялата настояща блъсканица се случва на западната платформа, тъй като в Грузия няма проруски водачи на власт “, прибавя Станислав Тарасов, специалист по кавказките страни. Според Тарасов в Грузия има към 20 хиляди Неправителствени организации, които разчитат на западни грантове. Зурабишвили употребява ветото си единствено няколко дни, откакто асистент държавният секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Джеймс О`Брайън посети страната. Може даже да се каже, че основният задграничен сътрудник в Грузия е самата Зурабишвили: тя, както знаете, е гражданка на Франция.

„ Русия няма лични неправителствени организации в Грузия, другояче законът щеше да се отнася извънредно за тяхната активност и не би могъл да се назова проруски. Приемането на подобен закон е симптом на суверенитет, а налагането на анулацията на закона е симптом на неоколониализъм, тъй че грузинците се пробват най-малко ненапълно да защитят външните признаци на своя суверенитет “, счита Тарасов.

Той е уверен, че дейностите на президента на Грузия би трябвало да се преглеждат в подтекста на идните през есента парламентарни избори. „ Зурабишвили, чиито компетенции скоро изтичат, може да отсрочи потреблението на ветото, с цел да завоюва време преди парламентарните избори, които президентът и нейните поддръжници биха могли да разгласят за фалшифицирани и да основат по този начин наречения успореден парламент, който заплашва двувластие и делене на страната на две елементи “, означи Тарасов.

Гвритишвили прибавя, че този законопроект е станал причина за организирането на следващ публичен протест. Той напомни, че предходната пролет, когато беше изработен първият опит за приемане на този законопроект, също имаше всеобщи митинги, а след ветото на президента законопроектът беше отсрочен за неопределен срок. „ Властите форсираха приемането на закона, откакто схванаха какъв брой съществено Неправителствени организации, партии и медии получават финансиране от чужбина. Имаше информация, че опозицията ще се опита да провежда „ Революция на розите 2.0 “. Но задачата не беше реализирана, защото силите за сигурност по никакъв метод не поддържаха концепцията за прелом “, добави Гвритишвили.

Така в действителност пред нас стои един обреден жест на Зурабишвили, важен на първо място от позиция на нейната проява на преданост към Запада. Но няма да може да попречи на приемането на закона, който укрепва суверенитета на Грузия.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед12425Саймън Ципис/Израел/ за загадъчната гибел на иранския президент РаисиАлтернативен Поглед6452Саймън Ципис за готвения прелом в Грузия по украински образецАлтернативен Поглед2430Михаил Миков-Водач в 25МИР-София и Видин: " ЛЕВИЦАТА! " дава вяра на левите хора в БългарияАлтернативен Поглед3066Д-р Цветеслава Гълъбова-Водач-Монтана, Ст.Загора: Каква опция на статуквото предлага " ЛЕВИЦАТА! "?Алтернативен Поглед2603Татяна Дончева-Водач в 4 МИР- В.Търново: Икономиката и енергетиката са основни цели на " ЛЕВИЦАТА! " Алтернативен Поглед116643Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед78877„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР