Парламентарна анкетна комисия ще разследва в продължение на месец обстоятелството

...
Парламентарна анкетна комисия ще разследва в продължение на месец обстоятелството
Коментари Харесай

Парламентът ще разследва сделката ЧЕЗ

Парламентарна анкетна комисия ще проверява в продължение на месец събитието към договорката на пазарджишката " Инерком " за активите на чешката ЧЕЗ в България, както и приватизацията на електроразпределителните сдружения през 2004 година Това взеха решение депутатите в сряда, въпреки при експлоадирането на абсурда с покупката с неразбираемо какви средства да смятаха,че не е належащо сходно изследване.

Комисията бе основана по предложение на Българска социалистическа партия, която искаше да се изследва единствено сегашната промяна на собствеността в електроразпределителната мрежа на Западна България, само че по искане на ГЕРБ бе прибавено и следствието на самата приватизация на тези активи.

Работата на новата комисия бе подкрепена от премиера Бойко Борисов, който изиска в Народното събрание да се извади всичко за ЧЕЗ през годините, откакто станало ясно, че той не харесва ЧЕЗ, визирайки изявленията на ръководителя на надзора на чешката компания Вацлав Пачеш, който сподели, че чехите си потеглят, с цел да си спестят нови проблеми с новото държавно управление на Борисов.

" Не сме пречили на никого, а сме желали електроразпределителните сдружения да си съблюдават договорите и уговорките, в резултат на което сме им пращали инспекции на всички, и на трите енергоразпределителни сдружения. Има санкции в това число, ДКЕВР е взимала връзки тогава, прокуратурата “, сподели още той. Посочи и че " доскоро опозицията ме обвиняваше, че ги обичам ", имайки поради ЕРП-тата.

Борисов: Не става въпрос за харесване и нехаресване

" Нека това да се занесе в Народното събрание, да се покаже, тъй че тук не става въпрос за харесване и нехаресване, а за извършване на задължения. Аутсорсването на дейностите им през годините и за какви пари ставаше въпрос, не влагаха задоволително в електропреностната и разпределителна системата, което им е ангажимент “, разясни Бойко Борисов.

" Нека в Народното събрание всичко да стане ясно. От управлението на ЧЕЗ през вчерашния ден това, което разбрах, че единственият незаподозрян съм аз, тъй като не ги одобрявам. Няма по какъв начин тогава да имам общо с тази договорка. Оттук нататък - Дончев, Горанов и Петкова, направете с юристите на своите министерства доста явен проект и тактика. Хубаво е, че и тази комисия я има, да се отработи, с цел да може тази операция на обществото най-сетне да се отстрани “, сподели Бойко Борисов.

Парламентарната анкетна комисия, която ще проверява ЧЕЗ, ще се състои от 15 членове про предложение на " Обединените патриоти ", а не от 10, както искаше в началото БСПV Така ще има по трима представители от всяка парламентарна група.

Председател ще бъде Жельо Бойчев, който е зам.-шеф на групата на социалистите. От левица в комисията ще влязат още Крум Зарков и Таско Ерменков. От ГЕРБ ще вземат участие Делян Добрев, Валентин Николов и Димитър Лазаров. От " Обединени патриоти “- Петър Петров, Николай Александров и Александър Сабанов. Представителите на Движение за права и свободи ще са Рамадан Аталай, Сергей Кичиков и Елхан Кълков. От „ Воля “ в комисията ще бъдат Полина Цанкова, Албена Найденова и Пламен Христов.

Кабинетът няма да ревизира финансирането

На този декор енергийният министър Теменужка Петкова отхвърли апела на президента Румен Радев държавното управление да даде отговор по какъв начин тъкмо новият притежател " Инерком " ще финансира договорката за ЧЕЗ.

Все още не е ясно по какъв начин компанията ще заплати договорката, за която към този момент изтече документ, че ще се поддържа от офшорни компании, съветски и словашки банки, както и три български институции, измежду които Българската банка за развиване, която обаче сподели, че единствено била дала писмо за подготвеност да даде заем, което обаче било " едно огромно правно нищо. От " Инерком " споделят, че напредва структурирането на синдикирания заем по договорката, за която ЧЕЗ удостовери, че е от порядъка на 320 млн. евро. Сумата би трябвало да бъде платена до девет месеца след подписването на контракта сред ЧЕЗ и " Инерком " в края на февруари.

" Не съм съгласна с изявлението му, че държавното управление би трябвало да даде отговор за финансирането на договорката. То няма по какъв начин да даде подобен отговор, защото не е взело участие в процедурата. Чешката страна продава едни свои активи, които се намират в България. Не е работа на страната да дава отговори по какъв начин е структурирано финансирането”, съобщи Петкова пред Нова телевизия.

Темата изкуствено ескалирала

Според нея договорката с ЧЕЗ започва като бизнес договорка, само че тематиката изкуствено е ескалирала.

”Сами видяхте по какъв начин някои се пробваха да създадат от тази чисто икономическа бизнес договорка политически въпрос. Смятам, че това развиване на събитията не беше удобно за никого ", съобщи Петкова.

Тя заяви, че три министерства проучват най-хубавия излаз от обстановката и детайлите щели да бъдат конкретизирани. Не било ясно и каква най-висока цена е склонна да заплати страната, в случай че чешката страна разреши България да взе участие в продажбата.

”За нас е доста значимо българските жители да бъдат спокойни. Разбираме какви са страховете на хората. Искаме да създадем такива условия, че те да бъдат минимализирани и хората да бъдат спокойни, че страната ще има несъмнено контролно присъединяване в тази сделка”, изясни Теменужка Петкова.

”Темата за цената на тока е последната, която ще бъде обект на полемики. По-важното сега е по какъв начин, в случай че има такава правна опция, България да взе участие в договорката ", добави тя.

" Инерком " няма нищо срещу страната да взе участие. Всичко е въпрос на разбор, който да ни даде обособените разновидности, които съществуват. Най-важното е да подсигуряваме енергийната сигурност на страната. Държавата няма по какъв начин да помогне на госпожа Върбакова. Тя не може да поема такива задължения да финансира сходна договорка ", добави министър Петкова.

Tя изясни, че познава Гинка Върбакова още от преди 20 години. Тогава тя е работила в Министерството на финансите.

" Никога не съм предполагала, че животът ще ме сложи в обстановката да бъда министър на енергетиката. Г-жа Върбакова тогава също не се занимаваше с енергетика. Тя се усеща отговорна за това, че подадох оставка, а аз считам, че това беше мой честен дълг. Не искам по никакъв метод името ми да бъде замесвано в сходни инсинуации”, добави Теменужка Петкова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР