Пореден скок в цените на жилищата в страната. Близо 7%

...
Пореден скок в цените на жилищата в страната. Близо 7%
Коментари Харесай

За три месеца – цените на имотите отново скочиха, в Пловдив сделките с жилища нараснаха с 20%

Пореден скок в цените на жилищата в страната. Близо 7% е повишена цената на парцелите през първото тримесечие на 2024 година по отношение на последните три месеца на предходната година. Това е най-драстичното процентно повишаване, сочат данни на Националния статистически институт. Сравнено с месеците януари, февруари и март на 2023 година виждаме, че кривата бележи даже по-сериозен скок – с 16 на 100.
Прочетете още
За последните три месеца районните данни за Пловдив демонстрират повишаване на цепите с 4,3%. Най-голямо нарастване е записано във Варна (+9%), следвана от София (+8.6%) и Стара Загора (+5.2%). Намаление е записано само в Русе, само че то е алегорично – малко под 1%.

Продажбите през тази година

През първите три месеца на актуалната година са осъществени близо 20% повече продажби на жилища в Пловдив, съпоставено последното тримесечие на 2023г. 

31,8% е растежът на продажбите на нови жилища, до момента в който при остарялото строителство той е 10,4 на 100.

На този декор обаче се регистрира спад с една четвърт на цената на продажбите. За новото строителство цената на покупко-продажбите е се намалява с близо с 28,6%, до момента в който при остарелия сграден фонд спадът е 20,6%.

Най-висок е броят на подписани покупко-продажби в Бургас (28,5%), сочат данни на Национален статистически институт, сравняващи индикаторите с предходните три месеца. По-продавани са жилища в новопостроени здания. Столицата също записва растеж на продажбите от близо 25 на 100, множеството от които (36,3%) се дължат на покупко-продажби за нов жилища.

Какво се случи с цените през тези три месеца?

Индексът на цените на жилища за шестте града в България с население над 120 000 поданици, съпоставен по отношение на последните три месеца на 2023г. демонстрира растеж от 4,3% за Пловдив. Прави усещане лекият спад в цените на ново строителство – с към 1,4 на 100, за сметка на близо 10 процентно нарастване на към този момент съществуващи здания.

Пазарът във Варна и София още веднъж е записал напредък в цените с към 9%. Обобщените данни за показател на цени в цялата страна демонстрира повишаване със 7%, като и тук се повтаря наклонността съществуващите жилища (7.2%) да се продават по-скъпо от новото строителство (6,9%).



 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР