Пандемията даде огромен тласък на дигитализацията и телепортира IT бизнеса

...
Пандемията даде огромен тласък на дигитализацията и телепортира IT бизнеса
Коментари Харесай

Бизнесът с изнесени услуги в България отчете най-силната година

Пандемията даде голям подтик на дигитализацията и телепортира IT бизнеса с няколко години напред. Множеството мнения и прогнози по тематиката бяха последвани от красноречиви резултати още през 2020 година, които продължиха и през идната 2021-а. Така предходната година се оказа една от най-силните за българската промишленост на изнесените услуги, която регистрира растеж от 22.4% в оборота и добави към 10 000 чиновници. Това демонстрира годишният отчет на Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии (AIBEST).

От него излиза наяве, че промишлеността към този момент се прави оценка на 4.225 милиарда евро при към 3.3 милиарда евро година по-рано. Секторът се обрисува като главен дирек на стопанската система, формирайки 5.9% от годишния БВП (БВП) на страната през 2021 година Прогнозата сочи, че към 2025 година относителният му дял в Брутният вътрешен продукт на България ще доближи 9%.
 Изпуснахме златен късмет за стопанската система на БългарияCOVID промени пазара на труда
От години така наречен аутсорсинг промишленост притегля младежите – в миналото главно с височките заплати, след това и с от ден на ден обществени придобивки и особено отношение, а през последните години и с все по-ярките си задължения към резистентност и разнообразни други политики. През 2021 година секторът е повишен с към 10 000 души, надхвърляйки към този момент 89 000. Особено изразителен е скокът в ITO сегментът, където нарастването е с съвсем 17%. Прогнозата е за продължаващ тренд нагоре.

За записаното повишаване спомага смяната в модела на работа и налагането на „ хоум-офиса “. Тенденцията даде подтик на наемането на хора отвън обитаемоте места, където оперират фирмите.  Това, от своя страна, дава опция на сектора да способства за развиването на локалните стопански системи, където другояче не е показан физически.

Коронавирус пандемията докара до доста промени на пазара на труда, които имат и положителен знак за лимитирания набор от гении, с които България разполага “, означи Илия Кръстев, ръководител на AIBEST.

Разходите за заплати в бранша през 2021 година са се нараснали приблизително с 22% на чиновник и общата им стойност възлиза на 2.1 милиарда евро. Компаниите от бранша образуват 11.4% от общите разноски за заплати в българската стопанска система, спрямо 9.4% предходната година. Осигурителните вноски в бранша следват наклонността на разноските за заплати и възлизат на 8.6% от общия размер на националната стопанска система.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинизнесени услуги аутсорсинг Илия Кръстев AIBEST пазар на труда работа наети ПоследниНай-четениИндустрии 4 Бизнесът с изнесени услуги в България регистрира най-силната година Регулации 156 КЕВР санкции НЕК и 5 частни компании за операции на пазара на ток Бюджет и финанси 336 Удължаването на бюджета мина първото решето, само че сложното занапред следва Телекомуникации 428 Vivacom построява нова наземна станция за OneWeb в България Компании 7094 Собственикът на „ Хиполенд “ построява ритейл парк за €15 млн. в Добрич Накратко 6122 Новините от седмицата: „ Лукойл “ с ултиматум; Ново предписание за пенсиите; Още 8 F-16 за $1.3 милиарда Политика 6094 Катар заплаши да изтегли вложенията си от Лондон Бюджет и финанси 4496 „ Нулев Коронавирус “: Китай към този момент се трансформира в риск за световната стопанска система Всички новини15:21 Транспорт 4 Строежът на столичното метро до „ Слатина “ зап
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР