Пандемията беляза икономическите процеси през 2020 г. и остави сериозен

...
Пандемията беляза икономическите процеси през 2020 г. и остави сериозен
Коментари Харесай

ИПИ: Отново губим работни места, но не е като април

Пандемията беляза икономическите процеси през 2020 година и остави сериозен отпечатък върху пазара на труда. Първият локдаун – преглеждаме интервала на изключителното състояние от 13 март до 13 май 2020 година, докара до растеж в броя на безработните лица от към 100 хиляди души, като публично записаните безработни в страната доближиха 300 хиляди души. Първите седмици на април бяха изключително тежки – пред бюрата по труда се извиха опашки, а пикът беше на 6 април, когато над 9 хиляди души се записаха в бюрата единствено за ден. Това написа в собствен разбор икономиста Петър Ганев от.

По думите му след края на изключителното състояние последва интервал на последователно възобновяване. От средата на май до края на ноември изходящият поток от бюрата по труда стабилно надвива над входящия. Броят на записаните безработни последователно спада до под 220 хиляди души в края на ноември. Той отбелязва, че този спад при безработните лица не значи автоматизирано, че пазарът на труда се е възстановил. Напротив – огромна част от изходящия поток от бюрата по труда се дължи не на постъпилите на работа, а на отпадналите от регистрация.

Ганев споделя, че до момента в който при започване на летния сезон по-сериозна част от изходящия поток от бюрата по труда се дължи на постъпилите на работа, то през последните месеци се следи растеж на отпадналите от регистрация. През ноември да вземем за пример, над половината от изходящия поток се дължи на отпадналите от регистрация, а не на постъпилите на работа. Това значи, че въпреки броят на публично безработните да спада, солидна част от изгубените работни места не са възобновени и надлежно броят на изгубилите трудов приход през годината е повече от растежа на безработните.

Какъв дял от отпадналите по други аргументи съумяват по-късно въпреки всичко да стартират нова работа, както и какъв брой време остават безработни без да са регистрирани в Агенцията по заетостта обаче не може да се оцени с наличните данни все още. В средносрочен проект подобен разбор ще бъде вероятен след издание на данни за заетите и наетите лица в идващите месеци.

По думите му наклонността на спад в безработицата се обръща с влизането в действие на втория (частичен) локдаун през декември. За първите две седмици на декември броят на безработните нараства с към 8 хиляди души. Въпреки това ударът на втория локдаун върху работните места е сензитивно по-лек по отношение на случилото се напролет. Данните демонстрират, че към средата на декември входящият поток към бюрата се успокоява и последователно се връща на равнищата отпреди влизането в действие на новите ограничения.

Макар това да дава отговор на упованията за по-лек отрицателен резултат на втория локдаун, удължаването на ограниченията до 31 януари 2021 година е значим миг. Решенията за освобождение на служащи при започване на декември са правени на база упованието за освобождение на доста от ограниченията на 21 декември 2020 година Удължаването на ограниченията до 31 януари 2021 година ще докара до преразглеждане на някои решения и нов растеж в входящия поток към бюрата по труда. Най-вероятно ще се записва растеж в безработицата през декември 2020 година и януари 2021 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР