Оценката на щетите в Царево до момента възлиза на около

...
Оценката на щетите в Царево до момента възлиза на около
Коментари Харесай

За 30 млн. лв. са щетите в Царево, държавата има 60 млн. за бедствия

Оценката на вредите в Царево досега възлиза на към 30 млн. лв., а в страната са налични към 60 млн. лв., предопределени за превъзмогване на бедствия и повреди.   Това заяви в Народното събрание министър председателят акад. Николай Денков, представен от Българска телеграфна агенция. Той изнесе информация пред депутатите за реакцията на институциите в резултат на наводненията в община Царево.

„ Когато излезе отчетът от междуведомствената комисия, ще ви осведомявам навреме “, увери министър председателят народните представители. 
Програмата за бедствия и повреди е такава, каквато е призната сега. При подготовката на бюджета за 2024 година ще бъде изработен обзор, съобщи още министър председателят.

Ако кметът на Царево Георги Лапчев е нарушил закона, той би трябвало да си понесе отговорността, уточни Денков в отговор на няколко въпроса от национални показа, свързани с това дали има резултати от инспекциите за съществуване на застроени дерета.

Премиерът прикани да не бъдат заклеймявани хора и институции, а да се изчакат резултатите от междуведомствената комисия, основана с негова заповед.
 
Денков увери още веднъж, че хората, чието имущество е потърпевшо в резултат на естественото злополучие, ще получават поддръжка от страната.
 
„ Настоящата сума е закрепена по отношение на линията на беднотия, три пъти съответната сума. Ще бъде изработен обзор и в случай че е належащо, ще бъде заделен спомагателен запас “, сподели министър председателят.

Направен е оглед на вредите в 56 потърпевши обекта в община Царево, подадени са 10 заявки, а по едно от тях към този момент е отпусната еднократна помощ в размер до 1512 лв., добави Денков.
 
„ Реакцията на страната в този случай беше безусловно мигновена. Валежите започнаха през нощта, а още сутринта, преди да бъде оповестено бедственото състояние, на място бяха 11 екипа на пожарната с 35 чиновници, както и два екипа водолази, които започнаха незабавно да подкрепят изтеглянето на застрашените хора от съответните райони. Наред с хората, които живеят в застрашените обитаеми места, имаше и към 4000 туристи, по данни на туристическите служби “, уточни министър председателят.
 
Денков благодари на всички институции, както и на доброволците, които са взели участие в изтеглянето на застрашените жители и превъзмогването на вредите от бедствието. Той уточни, че по време на наводненията са евакуирани сполучливо към 60 деца. Министър-председателят увери, че към този момент е почнало и възобновяване на наранена инфраструктура, давайки за образец построяването на краткотраен мост при Царево.

Екипите на Агенцията за обществено подкрепяне бяха на място, обясниха какви са процедурите за помощ, добави министър председателят, представен от Българска телеграфна агенция.

 
Ситуацията се възстановява
 
„ В момента е възобновено електричеството на всички места в бедстващите райони. Водоподаването също е възобновено на всички места. Пречиствателната станция в Царево работи. Все още водата не е с нужното качество, с цел да се употребява за пиянство, само че на всички места има предоставена питейна вода “, сподели министър председателят от парламентарната естрада.
 
Състояние на язовирите
 
Николай Денков увери, че двата язовира, които са в непосредствена непосредственост до засегнатите места, не са с откъснати стени, каквато информация се появи в общественото пространство. „ Те са прегледани механически на 23 юни тази година, имат потребност от ремонт след провалите, които са настъпили вследствие на бедствието през последните дни, само че няма изтичаща вода от тях “, изясни той.
 
Междуведомствена комисия за оглед на вредите
 
Премиерът Николай Денков напомни, че с негова заповед от през днешния ден работа стартира междуведомствена комисия, чиято задача ще бъде да огледа вредите, както и да изготви отчет в 14-дневен период за това какви са главните аргументи за бедствието и по какъв начин сходни събития биха могли да се избегнат в бъдеще.
 
„ Отсега е ясно, че три от четирите жертви са свързани със сриването на моста в Царево. Защо е станало това? Трябва да кажат техническите експертизи “, сподели министър-председателят.
 
Възможни аргументи
 
„ Като вероятни аргументи постоянно се загатват обезлесяване и застрояване на дерета. Да, това могат да бъдат вероятни аргументи, само че дали са такива, в съответния случай би трябвало да отговори комисията. Ако желаеме да избегнем в бъдеще такива проблеми, методът би трябвало да бъде систематичен и да изисква дългогодишни старания, които досега не са правени “, сподели още Николай Денков.
 
Той разгласи, че на 13 октомври 2022 година в Министерския съвет е постъпил отчет от тогавашния длъжностен министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, от който излиза наяве, че на територията на страната има 360 речни сектора с понижена проводимост за водата, които застрашат популацията и са с висок приоритет за финансиране. Седем от тях са в община Царево, означи Денков.

Днес е разгласен Ден за народен печал в цялата страна поради жертвите на наводнението. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР