Чудото от Истанбул“. Това е името, което футболният свят дава

...
Чудото от Истанбул“. Това е името, което футболният свят дава
Коментари Харесай

Йежи Дудек: Якуб Пьотровски е много важен за Полша, Франция е фаворит за еврошампионата

„ Чудото от Истанбул “. Това е името, което футболният свят дава на финала на Шампионската лига през 2005 година сред Милан и Ливърпул. Мач, който се трансформира в въплъщение на непримиримия дух и вярата. Английският отбор съумява да навакса закъснение от три гола до почивката и след осъществяване на дузпи подвига трофея за пети път в своята история.

Тогава, с съвършените си спасявания, на напред във времето излиза полският вратар на " мърсисайдци " Йежи Дудек.

" Това е може би най-хубавият мач, игран в миналото в историята. Минаха доста години оттогава, само че и до ден сегашен аз виждам този край като въплъщение на живота - постоянно има компликации, само че и постоянно би трябвало да вярваш в себе си и в случай че получиш помощ от хората към теб, можеш да се изправиш. Имахме доста мощен тим. Милан игра фантастично през първото полувреме, само че дружно с поддръжката, която получихме от последователите, успяхме да променим ориста. Беше необикновено. Виждали сме го и преди, това наподобява е в кръвта на Ливърпул, в никакъв случай да не се предаваме. И ние го показахме през 2005 година Имал съм опцията да избавям сходен вид удари доста пъти в кариерата си, само че в никакъв случай на толкоз огромна сцена. Финалът на Шампионската лига е нещо особено. Последната минута на мача можеше да убие фантазиите ни да спечелим трофея. Ударите бяха извънредно сложни за отразяване. Чаках този миг през целия си живот. В края при дузпите имахме доста самочувствие, само че за мен те постоянно са лотария. Тогава ние я спечелихме ", показа той.

Полският пазач напуща Англия в посока Испания през 2007 година, само че остава правилен последовател на мърсисайдския отбор. Като подобен, той разяснява и раздялата на клуба с Юрген Клоп.

" Трудно е да замениш човек, като Юрген Клоп. Той беше водещата фигура в миналите 9 години за Ливърпул, свърши страхотна работа. Помня, когато за първи път пристигна в клуба и сподели: " Трябва да променим манталитета на тима. " И в действителност го направи, накара почитателите да имат вяра в отбора, накара и отборът да има вяра на почитателите. Той завоюва толкоз доста титли. Ще го запомним, както се помни Бил Шенкли, като легенда! Тъжно е, че си потегля, ще бъде мъчно да бъде заменен този вид треньор. Познавам Арне Слот, той е същия вид човек, знае доста за футбола. Но в действителност има потребност и от малко шанс, с цел да започва добре. Стискам му палци ", добави вратарят.

Реал Мадрид е последният клубен тим, за който Дудек се състезава. Поради тази причина чака " кралете " да прибавят още един трофей от Шампионската лига във витрината си след финала на 1 юни.

" Всички в Мадрид мечтаят да завоюват 15-ата купа. За мен Реал е любимец във финала, само че има още работа за извършване. Борусия Дортмунд е добър отбор, който заслужи да се класира за финала. Ще бъде доста сложен мач и за двата тима. От моя опит мога да кажа, че Реал знае по какъв начин да печели финали. Аз ще ги поддържам не просто тъй като Карло Анчелоти е най-хубавият треньор след Юрген Клоп, а тъй като ще бъде в действителност вълнуващо за гледане ", добави полякът.

За националния тим на Полша стражът изиграва 60 мача. Той показа упованията си за идното европейско състезание в Германия.

" Наистина сложна група за Полша - с Нидерландия, Австрия и Франция. Трябва да отидем да се забавляваме, само че и да бъдем подготвени за изненади. Първият дуел ще бъде доста значим. Срещу Нидерландия...никога не знаеш какво да очакваш. Трябва да дадем всичко от себе си във втория мач против Австрия в Берлин, наподобява че борбата ще е сред нас и тях за третото място. В последната среща играем с Франция... считам, че те са любимец да завоюват европейското състезание. Наистина доста тежка група, тъкмо за това няма какво да губим и можем да създадем изненади. Смятам, че Англия е един от любимците. Те имат доста добър състав - млад, надарен и чакат своя момент. Франция, Англия и Испания - те имат максимален късмет да завоюват ", предвижда стражът.

Дудек разяснява и представянето на играча на Лудогорец Якуб Пьотровски, който се трансформира в съществена част в селекцията на поляците през миналата евроквалификационна акция.

" Новият треньор откри най-хубавата позиция за него. Той може да играе и в нахлуване, и в средата на терена. Навсякъде. Беше част от класацията за най-хубав футболист през миналата година в Полша, което беше огромна изненада. Това значи, че треньорът вижда неговите благоприятни условия. Ще бъде доста значим за нас, изключително в нахлуване. Ние имаме огромни очаквания към Якуб ", приключи вратарят.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР