Отиде си третият поред патриарх на България - Неофит. Той

...
Отиде си третият поред патриарх на България - Неофит. Той
Коментари Харесай

Почина патриарх Неофит

Отиде си третият подред патриарх на България - Неофит. Той умря на 78-годишна възраст от многоорганна непълнота. Тъжната новина разгласи Западно-и Средноевропейският митрополит Антоний.

Според известието на Българската патриаршия Патриарх Неофит е умрял в 22 часа и 22 минути във Военно-медицинската академия. Той беше настанен във ВМА с белодробно заболяване края на ноември 2023-а година.

Ден на печал ще бъде разгласен в деня на поклонението пред главата на Българската православна черква.

Негово Светейшество се ражда в непретенциозно семейство на мощно вярващи хора. Светското му име е Симеон Димитров. Заедно с брат си Димитър се черкували в столичната черква „ Св. Неделя ", макар атеистичния режим, който ограничаваше визитите в храма. 14-годишен постъпва в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, а по-късно продължава в Духовната академия „ Св. Климент Охридски ". Голямата му обич е църковното пеене, което специализира в Москва.

30-годишен приема монашество в Троянския манастир с името Неофит. 10 години по-късно става втори викарий на Софийския митрополит и патриарх български - Максим. В църковните среди, още преди да бъде митрополит, Неофит е определян за човек с изострен разум и мил темперамент. Уменията му в дипломацията са видяни в Църквата. През годините Неофит е диригент на Софийския духовнически хор, ректор на Духовната академия и основен секретар на Светия Синод по време на разкола в Църквата. В тези години той изиграва значима роля в договарянията за освобождението на окупираната Синодална палата.

През 1994 година е определен за доростолски и червенски митрополит, а през 2001 година епархията е разграничена и по този начин Неофит става русенски епископ. След кончината на патриарх Максим, на 10 ноември 2012 година в скрито гласоподаване Неофит получава единствено един глас за това да бъде наместник-председател на Българската православна черква. 4 месеца по-късно - на 24 февруари 2013 година, е определен за патриарх на Българската православна черква с 90 гласа против 47 за митрополит Гавриил Ловчански.

Денят на интронизацията му съответства с кулминационната точка на митингите против кабинета „ Орешарски ". В първото си пасхално слово той уточни, че във време на завист и растяща неустановеност ни би трябвало обич към близък, дух на самообладание и амнистия. Още през първата си година като патриарх светейшият реши няколко църковни рецесии като свадите в Троянския и Бачковския манастири, както и напрежението към гибелта на Варненския митрополит Кирил.

През годините патриархът утвърди облика си на свещеник, който уважава традициите на Църквата. През юни 2016 година Българската православна черква отхвърли присъединяване във Всеправославния събор в Крит поради подозрения в икуменизъм, т.е. обединение в едно на всички християнски Църкви. Затова и българския патриарх изрично отхвърли да взе участие в взаимна работа с римския папа при неговото посещаване в България през 2019 година Двамата въпреки всичко се срещнаха и размениха дарове, само че в Синодалната палата.

Историческо беше и решението, което Светият Синод взе през 2022 година - да признае Македонската православна черква. Това стана пет години, откакто Македонската черква съобщи, че признава Българската за своя църква-майка.

В последните години патриарх Неофит взе участие единствено в най-важните църковни служби и живееше заобиколен от извънредно стеснен кръг от хора. Неколкократно той беше одобряван в болница с другия недоволства. Място за усамотение и най-любим негов манастир до последно остана Троянската света обител. Там той празнуваше своите рождени дни, само че постоянно отхвърляше да получава дарове. Призоваваше за дарения към бедните и слабите.

Прочут със своето ангелогласно пеене, даже и като патриарх, точно в Троянския манастир, светейшият обичаше да извършва обичаната си църковна ария - възхвалата на Света Богородица „ Достойно ест ", наедно с останалите артисти.

Негова цел беше постигането на единение както в църковните, по този начин и в държавните каузи. Близките до него постоянно са разказвали, че патриарх Неофит реализира задачите си с доброта, самообладание и мъдрост.

По правилник, когато патриаршеският трон овдовее, Светият Синод краткотрайно се управлява от старшия по митрополитско служение член на понижения му състав. Той уведомява за кончината Поместните православни църкви, президента на Република България, ръководителя на Народното събрание и министър-председателя и управлява делата на Българската православна черква - Българска Патриаршия до избирането на Наместник-председател, което се прави в седемдневен период от овдовяването на патриаршеския трон. Наместник-председателят със Светия Синод подхваща нужното по отношение на избирането на нов Български патриарх, което би трябвало да стане най-късно до четири месеца от овдовяването на патриаршеския трон. След това Светият Синод дефинира датата за привикване на Патриаршеския изборен църковен събор и разпорежда с окръжно писмо на епархийските митрополити да свикат във всяка епархия в избран неделен ден епархийските гласоподаватели. При кворум от две трети от листата на епархийските гласоподаватели, под председателството на митрополита или несъмнено от него с писмена заповед духовно лице, с скрито гласуване и болшинство повече от половината от присъстващите се избират петима представители на епархията - трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия - шестима клирици и четирима миряни. За избора на представителите се сформира протокол, подписан от митрополита или от избраното от него с писмена заповед духовно лице и от гласоподавателите. Протоколът се подпечатва и навреме се изпраща в Светия Синод.

На съвещание минимум седем дни преди избрания ден за избор на Български патриарх и Софийски митрополит, с скрито гласуване и болшинство от две трети от членовете на Светия Синод, се избират трима епархийски митрополити - претенденти за патриаршеския трон, които дават отговор на условията по член 40. Когато един или двама митрополити получат изискуемото болшинство, гласоподаването се повтаря до избирането на още двама или един с болшинство две трети от членовете на Светия Синод. Ако двама митрополити получат по еднакъв брой гласове, гласоподаването се повтаря единствено за двамата, до момента в който един от тях получи болшинство повече от половината от гласовете на всички митрополити. Кандидатът, получил минимум 2/3 от гласовете на присъстващите гласоподаватели, се афишира от наместник-председателя на Светия Синод за канонично и законно определен Български патриарх и Софийски митрополит. Светият Синод отслужва признателен молебен и прави интронизацията на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит, който поема пълномощията, свързани със званието му. След това се оповестява името на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит на предстоятелите на Поместните православни църкви, президента на Република България, ръководителя на Народното събрание и министър-председателя и го оповестява на обществеността.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР