Отговор на пресслужбата на азербайджанското външно министерство на въпрос на

...
Отговор на пресслужбата на азербайджанското външно министерство на въпрос на
Коментари Харесай

Азербайджан оцени руските усилия за мира в Нагорни Карабах

Отговор на пресслужбата на азербайджанското външно министерство на въпрос на медиите по отношение на изявление на президента на Руската федерация Владимир Путин от 17 ноември 2020 година
Въпрос: На 17 ноември 2020 година президентът на Руската федерация отговори на медийни въпроси по отношение на спора в Нагорни Карабах. Как оценявате това изявление, какво можете да кажете във връзка с повдигнатите точки?

Отговор: Азербайджан високо прави оценка напъните, които съветската страна поставя за споразумяване на арменско-азербайджанския спор в Нагорни Карабах. Русия е непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и е единствената страна от трите държави-съпредседатели на Минската група на ОССЕ, която директно граничи с нашия район и има дългогодишни исторически връзки с него. Това изяснява директния интерес на Русия от подсилване на сигурността, стабилността и мира в Южен Кавказ.

В изявлението беше разказано задоволително в детайли за значимата роля, която посредничеството на ръководителя на съветската страна изигра при постигането на споразуменията от 9 ноември т.г. Личната роля на президента на Русия, неговият автограф под тристранното изказване от 9 ноември т.г. съставляват неговия извънредно значим принос в мирния развой и гаранцията за необратимост на този развой.

Напълно споделяме оценката на президента на Русия, че значимо достижение на тристранното изказване е прекратяването на кръвопролитията. От първите минути на войната азербайджанската страна постоянно и напълно поддържа апелите на интернационалната общественост за преустановяване на огъня.

В изявлението си президентът на Русия засегна и историята на процеса на споразумяване.

От изключително значение са думите на президента на Русия, че от позиция на интернационалното право, Нагорни Карабах и всички прилежащи райони са неразделна част от територията на Азербайджан. Тази позиция на Русия почива на солидна основа на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, решенията на ОССЕ и други интернационалните организации.

Изявлението, направено в изявление с президента на Русия, че окупираните територии на страната ни са били под контрола на Армения, е извънредно значимо. Това свидетелства за цялостния провал на опитите на арменската страна да заблуди международната общественост и да изведе на напред във времето противозаконния режим, основан от Армения в окупираните територии на Азербайджан.

По същия метод се провалят опитите на арменското управление да разшири обсега на спора и да включи в него Организацията на контракта за групова сигурност. В изявлението си президентът на Русия за следващ път ясно и ясно съобщи, че никой не е протегнал ръка на територията на Армения. По този метод се удостовери позицията на Азербайджан, че всички военни дейности се водят извънредно на територията на нашата страна, окупирана от арменските въоръжени сили през 90-те години.

Особено би трябвало да се подчертае, че президентът на Русия характеризира вероятния отвод на арменската страна да извърши изискванията на споразуменията от 9 ноември т.г. като " голяма неточност " и даже като " самоубийство ". Напълно споделяме тази оценка. Както умно означи президентът на Русия, тристранното изказване, реализирано с дейната поддръжка на Русия, основава добра основа за нормализиране на връзките в дълготраен проект.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР