Необходима е спешна намеса в Червено море, за да се

...
Необходима е спешна намеса в Червено море, за да се
Коментари Харесай

Корабната индустрия иска спешни действия след потъването на два кораба край Йемен

Необходима е незабавна интервенция в Червено море, с цел да се спрат офанзивите на хусите върху търговски кораби, предизвестиха водещи индустриални групи в сряда след. Хусите, подкрепяни от Иран, започнаха удари с ракети и дронове по този значим търговски маршрут през ноември, заявявайки, че работят в взаимност с палестинците в Газа. След повече от 70 офанзиви те също по този начин, в който има и двама българи , и са умъртвили най-малко трима моряци, предава Ройтерс.

" Жалко е, че почтени моряци са атакувани, до момента в който извършват своите отговорности - значими отговорности, които поддържат света топъл, сит и облечен ", се споделя в взаимно изказване на най-големите международни асоциации на корабоплаването. " Тези офанзиви би трябвало да спрат в този момент. Призоваваме страните с въздействие в района да защитят нашите почтени моряци и за бързо деескалиране на обстановката в Червено море. "

Гръцкият товарен транспортен съд " Тютор " ,, е потопен, потвърдиха спасители в сряда. Корабът е бил ударен с ракети и избухлив отдалечено ръководен катер , съгласно източници.

Международните военноморски сили са ситуирани, с цел да обезпечат главно отбранителна поддръжка за корабите, към момента преминаващи през Червено море, само че офанзивите доста са се нараснали. Източници от застрахователната промишленост обявиха в сряда, че нараства загрижеността за потреблението на дронове-лодки за офанзиви от хусите. " Те са по-трудни за отбрана и евентуално по-смъртоносни, защото удрят водолинията ", сподели един източник от промишлеността. " Ракетите до момента основно са причинявали вреди на палубата и надстройката на корабите. "

Хусите са нанесли 19 удара до момента през юни спрямо пет през май , сподели Мунро Андерсън, началник на интервенциите във Vessel Protect, част от Pen Underwriting, профилирана в морски военни опасности и застраховки. " Първото сполучливо потребление на безпилотен кораб съставлява ново предизвикателство за комерсиалното мореплаване в един към този момент комплициран среда ", добави той.

Източници от застрахователната промишленост споделиха, че спомагателните награди за военни опасности, плащани при прекосяване на кораби през Червено море, са се задържали към 0.7% от цената на кораба в последните дни спрямо към 1% по-рано тази година. С потъването на втори транспортен съд и евентуалните загуби, произлизащи от това, се чака цените да се покачат, добавяйки стотици хиляди долари спомагателни разноски за всяко пътешестване.

Корабите би трябвало да заобикалят около южната част на Африка , което е най-хубавият метод за отбрана на моряците, сподели Стивън Котън, общоприет секретар на Международната федерация на транспортните служащи. " Също по този начин бихме приветствали подобаващи ескорти и отбраната на корабите от военноморските сили, което би понижило рисковете от удари по корабите ", добави той.
 Хусите потопиха украински транспортен съд в Аденския залив
Хусите потопиха украински транспортен съд в Аденския залив

" Вербена " е била изоставена от екипажа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР