Министерският съвет прие решение за приемане на Отчет за изпълнение

...
Министерският съвет прие решение за приемане на Отчет за изпълнение
Коментари Харесай

4000 бездомни кучета са осиновени през 2023 г.

Министерският съвет одобри решение за приемане на Отчет за осъществяване на Националната стратегия за преодоляване популацията на безстопанствените кучета на територията на България за 2023 година, оповестиха от пресцентъра.

Данните ототчета за осъществяване на Националната стратегия за преодоляване популацията на безстопанствените кучета сочат, че през 2023 година са хванати са 19 495 животни, от които близо 4000 са били осиновени.

Отчетът е направен на база систематизирана информация от всички 265 общини в 28 области в страната. Процентът на осиновените кучета и през 2023 година остава най-голям в областите София град, София област, Перник, Бургас и Велико Търново. Домашни любимци за осиновяване са превозени най-често за Германия, Англия и Нидерландия.

Също излиза наяве, че през миналата година в България е реализирано равнище на кастрация на безстопанствените кучета от 75%, при заложено такова не по-ниско от 70 %.

Основните фактори, водещи до увеличение популацията на безстопанствените кучета, са изоставянето на домашните любимци и изхвърлянето на нежеланите им дребни кученца, както и лъжливите търговски практики. При покупка на нечистопородни кученца, по-късно, когато стопаните открият, че закупените животни не имат белезите на мечтаната от тях порода, постоянно ги изоставят.

С оглед на публичното здраве и сигурност и на хуманното отношение към животните, задачата на Националната стратегия е да се ограничи изоставянето на домашни кучетата посредством повишение на информираността на стопаните за техните отговорности и отговорности към домашните им любимци.
 С 22,5% се е нараснал броят на осиновените бездомни кучета у нас
С 22,5% се е нараснал броят на осиновените бездомни кучета у нас

Отчита се позитивна наклонност за осиновяване на български животни и в чужбина
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР