От октомври близо 5 милиона домакинства в Германия, които използват

...
От октомври близо 5 милиона домакинства в Германия, които използват
Коментари Харесай

Германия предвижда 30 млрд. евро за компенсация на високите цени на енергията

От октомври близо 5 милиона семейства в Германия, които употребяват газ, ще заплащат солидарна добавка към така и така нарасналите цени за синьо гориво. Тя ще е в размер на към 5 стотинки за киловатчас нужен газ, разгласи вицеканцлерът и министър на стопанската система Роберт Хабек.

До април следващата година сметката за газ на четиричленно семейство в Германия се усилва с над 1000 лв. за отоплителния сезон. Германското държавно управление се принуди да вкара новата солидарна добавка в поддръжка на газовите сдружения, които след фрапантното понижаване на доставките от Русия компенсират изчезналите количества с газ на доста по-високи цени на международния пазар, а това ги изправи пред заплахата от банкрут.

" Причината да въведем тази добавка е съветският президент, който едностранно и случайно понижи доставките на газ като инструмент на политическото и икономическо опълчване ", безапелационен е вицеканцлерът и министър на стопанската система Роберт Хабек и призна, че решението е " политически мъчно ". Той акцентира, че всички ограничения, които взима държавното управление вследствие на съветското навлизане в Украйна, имат цена, постоянно доста висока.

" Но единствено по този начин няма повече да ни изнудват и единствено по този начин ще си върнем енергийната самостоятелност, с цел да можем да водим самостоятелна външна политика ", убеден е Хабек.

И канцлерът Олаф Шолц разяснява добавката към цената на газа за крайните консуматори. В " Туитър " той написа: " Ще ни коства скъпо, няма какво да крием. " От Осло, където е на посещаване, Шолц разгласи нов пакет обществени ограничения, които да подкрепят най-силно нуждаещите се. Към момента държавното управление е планувало 30 милиарда евро за компенсиране на високите енергийни цени.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР