През втората година от войната в Украйна частните наркологични клиники

...
През втората година от войната в Украйна частните наркологични клиники
Коментари Харесай

Експлозивно увеличение на алкохолиците в Москва

През втората година от войната в Украйна частните наркологични клиники в Москва записват внезапно нарастване на броя на пациентите с новодиагностицирана алкохолна взаимозависимост. Така да вземем за пример в " Клиниката на доктор Исаев " предходната година е имало с 44% повече такива пациенти, в сравнение с през 2022 година.
 
" По всяко време, по време на рецесия, постоянно е имало нарастване на потреблението на алкохол - хората търсят някакво успокоение, давност ", споделя Руслан Исаев, психиатър, нарколог, шеф на наркологичната и психиатрична клиника на доктор Исаев.
 
Лечебните заведения припомниха, че преди този момент видимо нарастване на потреблението на алкохол и вследствие на това поръчките за лекуване на опиати паднаха по времето на пандемията от ковид. Така през 2019 година, спрямо 2018 година, нарастването на броя на пациентите с алкохолизъм, открити за първи път, е 10% в " Клиниката на доктор Исаев ", в клиника " Маршак " - 18%, в клиника " ПроМед " - 13%.
 
След началото на войната в Украйна броят на повторните визити на пациенти също се е нараснал, споделя Дмитрий Вашкин, доктор в клиника " Маршак ". " Хората изпитаха стрес, тревога и това предизвика рецидиви на взаимозависимост ", изясни той.
 
Броят на недоволствата от алкохолна взаимозависимост нараства от пет години и е към 15% годишно, споделя Мария Кулинская, общоприет шеф на наркологичната клиника " ПроМед ". " Алкохолът се трансформира в " бягство " от действителността, в метод за битка със страха и несигурността за бъдещето ", добави тя.
 
В същото време през 2024 година наклонността продължава: през първото тримесечие на 2024 година броят на обжалванията се е нараснал с 20% в съпоставяне със същия интервал на предходната година.
 
Статистиката за продажбите на алкохол също приказва за алкохолизирането на популацията. През 2023 година те се оказаха рекордни за последните девет години: до 8 литра чист алкохол на един консуматор на възраст над 15 години, пресметнаха анализатори на плана " За да бъдем точни ", сметнати въз основа на данни от Росстат, Росалкоголрегулирование и Министерството на здравеопазването.
 
Преди това индикаторът систематично намаляваше: да вземем за пример през 2007 година се е падало по 11 литра чист алкохол на консуматор, а до 2017 година - към този момент 7 литра.
 
В същото време, съгласно тях, действителното равнище на ползване може да е с съвсем една трета по-високо от това, показано от формалната статистика. Косвено това се потвърждава от данните за смъртността, честотата на алкохолните психози и разликата сред продължителността на живота за дамите и мъжете през годината, която се преглежда.
 
По-рано съветският министър на опазването на здравето Михаил Мурашко призна, че през 2024 година спадът в потреблението на алкохол е спрял. " Загрижени сме за това, тъй като в предходни години наблюдавахме дейна наклонност за понижаване на потреблението ", сподели министърът.
 
Източник: The Moscow Times
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР