Европейският шампион на 200 метра бруст Любомир Епитропов се надява

...
Европейският шампион на 200 метра бруст Любомир Епитропов се надява
Коментари Харесай

Европейският шампион Епитропов : Дано това е ново начало за българското плуване

Европейският първенец на 200 метра бруст Любомир Епитропов се надява купата му в Белград да сложи едно ново начало за българското плуване. Епитропов написа история на шампионата в сръбската столица, ставайки първият българин с европейска купа при мъжете на огромен басейн. Той раздели първото място с шведа Ерик Першон и покри норматив за присъединяване на Олимпийските игри в Париж.

" Това ми беше първо съревнование, на което записах край, дори два финала. На 200 метра бруст завоювах златен орден и съм доста щастлив, че съумях да реализира този триумф за България. Надявам се това да е едно ново начало на българското плуване. Само бъдещето ще покаже дали това е знак, имам вяра, че може да бъде ", сподели Любомир Епитропов пред кореспонденти след завръщането на тима в София.

" На финала знаех, че имам някакви шансове да съм в топ 3. Скочих с настройката да стана първи, само че не знаех доколко е действителност това. Това се оказва, че и за шведа Ерик Першон е първа самостоятелна купа. За мен да споделя купата с него е огромна горделивост. Това не е първият случай, в който двама или повече състезатели да завършат с равно време. Аз щях да съм удовлетворен и на сребърен орден. И на полуфинала се пробвах да нападам норматива, само че не се получи ", сподели още Епитропов.

Той не потегля с огромни упования за Олимпиадата в Париж, като само се надява да усъвършенства времето си, без значение на кое място ще приключи.

" Целта в действителност е изпълнена, даже преизпълнена. На Олимпиадата желая да отида без упования, желая да подобря времето си, ще дам всичко от себе си, а какъв ще е резултатът не зависи напълно от мен. Предстои ми народен шампионат в София, по-късно лагер и отпътуваме за Париж.

В подобен спорт сме, в който би трябвало да вярваш в себе си. Без значение дали си първи или 41-ви. Всеки един от нас има вяра, в случай че не вярваш, няма смисъл да го правиш ", сподели още Епитропов.

На шампионата в Белград българските плувци записаха още един край (индивидуално) на 19-годишната варненка Тея Николова, която приключи пета на 50 метра бруст за дами.

" Допълнително съм стимулирана да упражнявам още по-силно от всеки път. Вече приключих образованието си и мога да се отдам на плуването. Седем стотни са по-малко от едно мигване, незначително е. Не зависи от старта или финала, а е въпрос на шанс. Дано идващият път седемте стотни да са в моя изгода ", сподели Николова.

Главният треньор на националния тим по плуване Кристиян Минковски е уверен, че капацитетът на състезателите е още по-голям.

" Потенциалът на тима е доста по-голям. Като прибавим към този тим Петър Мицин и Йосиф Миладинов (двамата не участваха на шампионата в Белград) бихме изглеждали доста по-силни с присъединяване във край на смесена щафета и 4 по 100 метра свободен жанр, още три-четири финала и съгласно мен Петър Мицин можеше да вземе най-малко два медала на това състезание ", сподели Минковски на летище " София ".

" Работим в посока за орден на българска щафета. Имаме доста добра селекция, имаме едно положително младо потомство, което идната седмица ще показа България на Европейското състезание в Литва. Имаме доста мощен тим, с капацитет за присъединяване за Игрите в Лос Анджелис.

Моите упоритости в Париж са българските плувци да създадат доста мощни достижения. Това е нещото, към което се стремим. Другата седмица отпътуваме на финален предварителен лагер в Бургас. Надявам се всички да са здрави и да ви зарадваме ", сподели още Минковски.

Той изрази страдание, че Калоян Братанов не е съумял да покрие норматив на 50 метра свободен жанр.

" Планът за Париж е изпълнен на 90 %. Много разчитах Калоян Братанов да направи квота на 50 метра свободен жанр, само че той остана на 6 стотни, което значително е и малшанс. Той не е недобре квалифициран, просто малшанс. Очаквах и Калоян Левтеров да направи квота на 200 м в тил, само че изискванията в Белград не бяха най-хубавите, беше ужасно топло. Това нещо също повлия. Надявам се за другия олимпийски цикъл да бъдем още по-силни ", сподели Минковски.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР