От доста време учени и специалисти в областта на спорта

...
От доста време учени и специалисти в областта на спорта
Коментари Харесай

Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?

От много време учени и експерти в региона на спорта изследват теорията, че сънят и упражненията имат симбиотична връзка, само че тази връзка се оказва по-дълбока и по-съществена от предстоящото.

„ Функциите на съня са да съхраняват сила и да възвръщат тъканите в тялото “, споделя Брадли Кардинал, лекар на науките, изпълнителен шеф на Лабораторията за спорт и логика на психиката на упражненията в държавния университет в Орегон (САЩ). Колкото повече време прекарвате във фитнес залата, от толкоз повече сън се нуждае тялото ви, споделя Кардинал. Изследване демонстрира, че след дейни тренировки в продължение на четири месеца, хора, страдащи от инсомния, съумяват да прибавят спомагателни 85 мин сън към нощния режим, резултат доста по-добър, в сравнение с медикаментите могат да обезпечат (освен това характерните медикаменти за бодърствуване постоянно са съпроводени и от неприятни странични ефекти).

По-дългият сън подсигурява, че запасите ви от сила и мускулната функционалност се възвръщат. Освен това, качественият сън след подготовка прави мускулите и тъканите ви по-силни и по-устойчиви на отмалялост и пострадвания. Можете да се възползвате от връзката сън-тренировки по най-хубавия и ефективен метод, спазвайки този дребен четиристепенен проект:

Приемайте преди лягане дребна порция с високо наличие на протеини - Хората, които са пили протеинов шейк, преди лягане, имат по-голямо нарастване на мускулната мощ от тези, които не са го създали, съгласно изследване в Journal of Nutrition. Това е по този начин, тъй като в тялото ви протеинът се разгражда до аминокиселини, които построяват мускулите ви. Тъй като множеството от нас употребяват протеини единствено при хранене, „ нормално няма доста аминокиселини, налични за една нощ за напредък на мускулите “, споделя доктор Джорн Троммелен, откривател по спортно хранене в Маастрихтския университет в Холандия. Това значи, че главните часове за възобновяване на тялото ви не се употребяват в цялостния си капацитет. За да получите най-голяма мощ за създаване на мускули до момента в който спите, пробвайте богати на протеини храни като кисело мляко, пуешко роле, протеинов шейк или даже някои от протеиновите десерти, които можете да намерите в по-големите хранителни магазини в зоните за здравословни артикули. Разбира се, в случай че имате време и предпочитание, можете да приготвите сами протеинови „ снакове “ – в интернет пространството има голямо многообразие от предписания, подобаващи за всеки вкус;

Бъдете непрекъснати в тренировките и предизвиквайте себе си - Необходими са единствено 20 до 30 минути извършения с умерена активност няколко дни в седмицата, с цел да подобрите съня си, споделя Кели Г. Барон, лекар по клинични науки, клиничен психолог и експерт по съня в Медицинския център на университета Rush в Чикаго. Увеличаването на времето, в което упражнявате или интензивността на рутината ви ще се трансформира в постоянен добър сън, защото тялото ви ще изисква повече време за възобновяване. По-голямата активност във физическото натоварване ще докара и до по-качествен сън, от което следват и по-добрите резултати;

Опитайте се да си лягате по-рано - Хората прекарват повече време във фитнеса/спортните зали, когато са спали повече предната вечер. Според експерти „ сънят въздейства на усещането на хората какъв брой е тежко за осъществяване обещано упражнение “. Ако сте изтощени, мозъкът ви може да се опита да ви убеди да спестите изтощените си запаси като се пробва да убеди вашите положителни планове да посетите фитнес залата или като основава чувство, че тренировката е извънредно сложна, а всяко последващо повтаряне наподобява като че ли невероятно. Всичко, което би трябвало да извършите, с цел да възвърнете мотивацията си, е да си легнете в точния момент - единствено 30 минути по-рано би трябвало да са задоволителни, с цел да увеличите устрема си да упражнявате пълноценно на идващия ден;

Разпределяйте вярно тренировките си – Ако е допустимо, първо планирайте кардио тренировките си за начало на деня, а силовите за след работа да вземем за пример. Изследване демонстрира, че хората, които вършат аеробни извършения в 7 часа сутринта, са прекарали повече време в цикъла на бездънен сън, който е най-полезен за вашето здраве от тези, които са правили кардио в следобедните часове. Силовите тренировки с тежести, които се извършват вечер, усъвършенстват качеството на съня по-успешно, в сравнение с в случай че се вършат рано заран. И двата типа извършения ви оказват помощ да заспите, като намалявате количеството на хормоните на напрежението, които тялото ви отделя, споделя докторът Скот Р. Колиер, създател на проучването. Но правенето на кардио прекомерно покрай наближаващото време за сън, може да провокира противоположен резултат. Телесната температура нормално понижава преди лягане, сигнализирайки на организма, че е време да спите. Интензивните кардио извършения могат да нарушат този развой, защото провокират чувство за загряване на тялото за по-дълго време, изяснява лекар Колиер. Съпротивителните извършения с тежести не предизвикват толкоз огромен скок на телесната ви температура съгласно изследванията, което ги прави и по-подходящи за вечерни тренировки.

С неизменност и съблюдаване на здравословен режим, включващ уравновесено хранене, пълноценни тренировки и добър сън за възобновяване, резултатите няма да закъснеят и ще ви изненадат и зарадват прелестно. Забавлявайте се до момента в който спортувате, грижете се за себе си и се радвайте на персоналния си прогрес, който ще ви стимулира да продължавате интензивно към по-добрата версия на себе си.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР