От 8 часа сутринта в сряда вече не тече руски

...
От 8 часа сутринта в сряда вече не тече руски
Коментари Харесай

Заплашвайте, докато още боли |

От 8 часа сутринта в сряда към този момент не тече съветски газ към Полша. Ще се оправим с това изнудване, с този револвер, държан до главите ни, по подобен метод, че поляците да не усетят нищо от това, съобщи полският премиер Матеуш Моравецки. Но във Варшава възбраната за доставка на съветско синьо гориво не се възприема като заплашително оръжие - най-малко не като такова, ориентирано към личната им страна.

" За нас въпросът не беше дали ще има възбрана, а по кое време “, споделя Йоана Мачковяк-Пандера, ръководител на мозъчния концерн Forum Energii. 

В продължение на десетилетия Полша работи, с цел да стане самостоятелна от съветския газ посредством създаване на по-скъпи тръбопроводи и терминали. Германски специалисти и политици разкритикуваха полската тактика, нарекоха русофобия и споделиха, че коства прекалено много “, коментира Мачковяк-Пандера. Според нея в този момент полското съмнение се оказва потребно.

Вечерта на 26 април съветският газов колос " Газпром " разгласи, че от идващия ден няма да доставя газ нито на Полша, нито на България. Причината, изтъкната от съветската компания, беше, че двете европейски страни отказали да заплащат в рубли. Полската газова компания PGNiG не одобри това опрощение и съобщи, че няма публична причина да се заплаща за доставките на газ в рубли - " Газпром " наруши контракта ".

От 2015 година на брега на Балтийско море има терминал за полутечен природен газ

Предисторията на разногласието е декрет на съветския президент: откакто Европейски Съюз наложи нови наказания против Украйна след началото на съветската военна експанзия, Владимир Путин издаде декрет, с който от 1 април задължава фирмите от Европейски Съюз да заплащат за доставките на съветски газ в рубли. Механизмът, препоръчан от Кремъл, предвиждаше разкриване на сметки в евро и рубли в съветската " Газпромбанк ".

Повечето страни членки на Европейски Съюз се оповестиха против този механизъм, в това число Полша и България.

" Полската газова компания несъмнено не е разкрила нови сметки в " Газпромбанк " и това няма да се случи ", споделя енергийният специалист Конрад Свирски, който поучава министъра на околната среда на Полша до 2019 година Дали в евро или рубли, парите отиват за съветската военна машина и Полша явно заема позиция против нея, прибавя той. 

Така нареченото Ямалско съглашение, което контролира износа за Полша, по този начин или другояче щеше да изтече до края на годината. Според вестник „ Жечпосполита “ (Rzeczpospolita) през последните 18 години е имало минимум седем съветски забрани за експорт на газ, които са траяли от няколко дни до шест месеца. Това е още една причина Полша да се откаже от съветското синьо гориво.

" Винаги, както и в този случай, е имало механически обосновки, които " Газпром " не показва: Ние вършим това, тъй като желаеме да ви подложим на напън. Не тъй като не плащате в рубли “, казва Мачковяк-Пандера. 

За Полша прекъсването на газа не е толкоз проблематично, макар че до момента страната е внасяла съвсем половината от газа си от Русия. Варшава влага в терминал за полутечен газ на брега на Балтийско море, като първата доставка през него съумява да се осъществя през 2015 година През 2013 година стартира градежът на Балтийски поток, който се възприема като отговор на покупко-продажбите на Германия с Русия. Най-късно до октомври Полша желае да внася газ от Норвегия през него. Технически би било допустимо да се внася и газ от Литва и Германия.

Спирането на доставките на съветски газ ще засегне главно индустрията, само че няма да заплаши енергийната сигурност на Полша. Страната към момента създава огромна част от силата си от въглища. Миналата година едвам 9% от силата на Полша се базира на газ. Въпреки това Полша е изправена пред предизвикателство: страната би трябвало да преразгледа енергийната си политика. Доскоро се предполагаше, че газът ще бъде енергийният източник на прехода. Електроцентралите, работещи с въглища, трябваше да бъдат преустроени в газови електроцентрали.

" Преди декарбонизацията би трябвало да има дерусификация ", споделя енергийният специалист Свирски. 

В България обстановката е доста по-напрегната обратно на Полша. Въпреки че някогашният министър председател на страната и сегашен опозиционен водач Бойко Борисов неведнъж е заявявал, че желае да диверсифицира енергийните доставки на България, индустрията на балканската страна продължава да зависи от съветския газ. 

6,5-милионната страна разчита на близо 90% от съветски газ, с цел да покрие потребностите си. Въглищата към момента играят значима роля в енергийния микс на България, като съставят повече от една трета от електрическата енергия в страната.

Сега България желае да разшири източниците си на газ. Според министъра на енергетиката Александър Николов страната може да разчита на различни доставки на газ " най-малко за месец напред ". Освен това от юли нататък може да се чакат по-големи количества газ от Азербайджан. Споразумението с азербайджанската държавна компания Socar Group, което беше инициирано от държавното управление на Борисов през 2020 година, планува доставката на към една трета от потреблението на България през идващите 25 години. Пандемията обаче забави завършването на нужния газопровод IGB до Гърция.

Спирането на газа за Полша и България не коства на Путин нищо

За България също не стои въпросът за отварянето на сметка в рубли към " Газпромбанк ". Страната се надява, че благодарение на своите съседки Гърция и Турция ще може да се оправи с следствията от замразяването на доставките на газ и да успее да покрие потребностите си. 

" България нито ще договаря под напън, нито ще " преклони глава ", споделя министърът на енергетиката Николов. Доставката на природен газ не може да бъде обезпечена. Но това не значи, че България не може да се оправи със обстановката, прибавя той. 

Действията на Путин служат за подкопаване на единството на страните членки на Европейски Съюз. Отворен остава въпросът " по какъв начин ще реагират останалите европейски страни на прекъсването на газа за Полша и България ". Обаче четири европейски компании към този момент са платили за съветския газ в рубли. Канцлерът на Австрия реши да даде пояснение в Туитър: " OMV по дифолт продължава да заплаща на Русия за доставките в евро ". 

Владимир Путин знае, че страните от Европейски Съюз желаят в дълготраен проект да извърнат тил на съветския газ. Той вижда, че ще бъде изцяло изолиран след две години, счита Конрад Свирски. Путин може да опита да се изолира в този момент, до момента в който към момента другата страна я боли, прибавя той.

Забраната за доставка на газ на Полша и България не коства нищо на Путин. Неговата цел е да покаже, че към момента може да оказва напън. Путин се надява да опре пистолета, за който приказва полският министър председател Моравецки, в главата на Европейски Съюз.

Препечатваме текста от немското издание Die Zeit. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР