Гитанас Науседа е преизбран за президент на Литва, като над

...
Гитанас Науседа е преизбран за президент на Литва, като над
Коментари Харесай

Литва има нов стар президент

Гитанас Науседа е избран отново за президент на Литва , като над 75% от гласоподавателите са дали своят вот за него на втория тур на изборите, извършен в неделя.

Това демонстрират данните на Главната изборна комисия, оповестени от Агенция Франс Прес.

Съперничката му, министър-председателката Ингрида Шимоните, получи над 22% от гласовете.

" Сериозно се възнамерявам да продължа да ползвам обществената страна ", съобщи Науседа, който преди пет години избра основаването на обществена страна за собствен избирателен девиз.

Той също по този начин даде обещание да продължи настоящия външнополитически курс на Литва с вярата, че страната ще извлече още по-голяма изгода от интернационалните организации, в които членува, по-специално от Европейския съюз и НАТО.

Бившият президент Валдас Адамкус, който поддържа кандидатурата на Науседа, съобщи, че народът му е дал " благонадежден мандат " .
 Приключиха президентските избори в Литва
Приключиха президентските избори в Литва

Резултати се чакат след среднощ и евентуално ще се стигне до балотаж

Новият петгодишен мандат ще бъде последният за Науседа - съгласно конституцията на Литва държавен глава не може да бъде избиран повече от два пъти поред.

Науседа е икономист, приключил Вилнюския университет, лекар на обществените науки, работил в Института по стопанска система и приватизация, в Държавната работа по цените и конкуренцията, в Банката на Литва, преподавал е във Вилнюския университет в продължение на съвсем три десетилетия и е работил в частна банка в продължение на 18 години .
 Сянката на опасността от Русия доминира на президентските избори в Литва
Сянката на опасността от Русия доминира на президентските избори в Литва

Трима са главните кандидати

Шимоните към този момент се е обадила на Науседе и го е поздравила за успеха, дава обещание да продължи да бъде министър-председател, само че не разкрива бъдещите си политически проекти .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР