Илон Мъск търси инвеститори за нов проект, съобщава Engadget. Пред

...
Илон Мъск търси инвеститори за нов проект, съобщава Engadget. Пред
Коментари Харесай

Илон Мъск планира гигазавод за изчисления

Илон Мъск търси вложители за нов план, оповестява Engadget. Пред тях той го показва като " гигазавод за калкулации ".

Мъск употребява думата " гигазавод " за големите заводи на Tesla за коли и акумулатори. Думата се трансформира в обичана на милиардера, като в този момент я употребява и за други планове.

Този път обаче не става дума за цех, който ще създава компютърни детайли. Всъщност " гигазавод за калкулации " е наименованието на великански център за данни, в който ще има мощен суперкомпютър.

В него ще има няколко десетки хиляди процесора Nvidia H100, считани за едни от най-хубавите за обработка на изкуствен интелект. Проектът ще коства няколко милиарда $ и по тази причина Мъск търси в допълнение финансиране.

Той е обяснил на вложителите, че идната версия на чатбота Grok ще има потребност от 5 пъти повече изчислителна мощност. Това са най-малко 100 000 чипа H100 и главната част от тях ще са във въпросния гигазавод за калкулации.

Мъск споделя, че това оборудване ще е най-малко 4 пъти по-голямо от сходните дейта центрове, които се употребяват от съперниците на xAI за същите цели. Процесът по създаване ще отнеме много време, само че и компанията не бърза. В момента тя е пуснала Grok 1.5 за потребителите, приготвя се за Grok 2.0, а гигазаводът за калкулации ще е необходим на Grok 3.0.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР