Освен популярните в цял свят сирена като Ементал и Грюер

...
Освен популярните в цял свят сирена като Ементал и Грюер
Коментари Харесай

Непознатите швейцарски сирена

Освен известните в целия свят сирена като Ементал и Грюер има и други изискани и вкусни сирена, които се създават в Швейцария.

Сиренето Сбринц се счита за аналог на италианския пармезан. Според швейцарците това е най-древното сирене в страната им. За него се загатва в антични хроники. то се създава в районите Швиц, Берн, Сен-Гал и Аргу.

Сиренето Сбринц се създава единствено от млякото на избрана порода крави.

За производството на 45-килограмова пита са нужни 600 литра мляко. Сиренето Сбринц зрее две години. За този интервал се образува прекомерно твърдо вещество, което не може да бъде нарязано, а единствено се троши. Затова за сиренето Сбринц се употребява специфичен нож, с който се изстъргват късчета.

 Сбринц

Това сирене е с орехов мирис и колорит на карамел. То се употребява най-много настъргано, само че може да бъде поднесено и на дребни късчета с вино.

Сиренето Апенцелер се създава от 700 години. Правели го монаси в манастира Сен-Гал. През вековете сиренето сменяло името си и било наричано Руткас, Зинкас и Алпкас.

Апенцелер е полутвърдо сирене, което се продава на плоски пити с тегло 7 кг. Те са с оранжева кора и еластична сърцевина с дупчици. Това сирене има блестящо изразен пикантно-плодов усет.

 Сирене Апенцелер

По време на зреенето му то се потапя от време на време в специфичен разтвор от сол, бяло вино и подправки, чиято рецепта се пази от епохи. Това сирене се прибавя в разнообразни ястия и сосове и се употребява за приготвянето на фондю.

Сиренето Вашрен Фрибуржуа, прочут още като Фрибург, се създава от 1448 година. То било желано от кралски особи. Това сирене се създава единствено от септември до април. То зрее 9 седмици и има леко кисел усет в комбиниране с аромати на смола. Специалистите го оприличават на аналог на италианското сирене Фонтина. Вашен Фрибуржуа се употребява за приготвянето на фондю.

Сиренето Тет де Муан в дословен превод значи главата на монаха. Това се дължи на обстоятелството, че сиренето Тет де Муан е почнало да се създава преди епохи в абатство в западна Швейцария. Това е твърдо сирене, което се създава в кантоните Кортелари, Берн, Мюнстер и Юра.

 Тет де Муан

То се прави от мляко на крави, доени единствено през лятото. Сиренето зрее върху борови дъски 75 дни. Получават се пити по един кг, които са с кафява кора, а вътрешността им е жълта и плътна.

Сиренето Тет де Муан може да бъде нарязано единствено със специфичен нож, който се върти, с цел да отреже доста фина лента във тип на стружка. Така нарязаното сирене дава най-хубав мирис и усет. То е пикантно-сладко.

Сиренето Шабцигер се създава единствено в кантона Гларус. То е със зеленикав цвят с помощта на специфични растения, които се употребяват при производството му. Това сирене се употребява за фондю. То е известно като Зеленото швейцарско сирене. То зрее половин година и се продава във тип на срязан конус.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР