Основната тема белязала изминалата година в сферата на правосъдието у

...
Основната тема белязала изминалата година в сферата на правосъдието у
Коментари Харесай

Изборът на главен прокурор и дебатът за конституционни промени белязаха 2019 г.

Основната тематика белязала миналата година в областта на правораздаването у нас беше изборът на нов основен прокурор. Общественото внимание привлякоха още казусът " Апартаментгейт ", предварителното освобождение на австралиеца Джок Полфрийман от пандиза, както и дебатите за конституционни промени в частта за правосъдната система, разяснява Българска телеграфна агенция.

Процедурата за избор на нов основен прокурор стартира още през юли. Единственият претендент в нея беше Иван Гешев, номиниран от цялата прокурорска гилдия. Номинацията породи митинги - и против претендента, и в негова поддръжка.

Изслушването на Иван Гешев се организира на 24 октомври и продължи над 10 часа. Той отговори на десетки въпроси заложени от неправителствени и съсловни организации, както и от членовете на Висш съдебен съвет.

Иван Гешев беше определен за основен прокурор с 20 на 4 гласа от кадровиците. Държавният глава Румен Радев обаче върна на Съвета предлагането за назначението му, което докара до прегласуване на номинацията, още веднъж с 20 на 4 гласа в интерес на Гешев.

На 26 ноември, президентът се срещна с Иван Гешев в президентството и по-късно разгласи пред медиите, че ще подпише указа за назначението му. В средата на декември Иван Гешев встъпи в служба като основен прокурор на България, като в словото си уточни, че прокуратурата би трябвало да отговори на публичните упования за повече правдивост.

В началото на 2019 година, през месец, се разви абсурдът

" Апартаментгейт ". Той стартира след журналистически материали за закупени от политици жилища на цени по-ниски от пазарните. Сред засегнатите от абсурда бяха ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, зам.-министърът на спорта Ваня Колева, министърът на правораздаването Цецка Цачева и заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов.

Всички те подадоха оставки. Случаят обаче докара и до други медийни изявления за парцели, а точно - къщи за посетители, издигнати с евросредства. След инспекция беше открито, че има голям брой нарушавания, при които къщи за посетители не се употребяват по предопределение. Заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев подаде оставка, защото беше обвързван с сходен случай. Той се снабди и с обвиняване от прокуратурата. Злоупотреби с евросредства бяха открити и в Държавна фирма " Земеделие ", което пък докара до оставката на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Имотните кавги засегнаха и ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество /КПКОНПИ/ Пламен Георгиев. Покрай " Апартаментгейт " стана известно, че Георгиев има над жилището си барбекю и сауна, върху тераса, която се води обща част на живущите в блока. Случаят докара до краткотрайното отдръпване от поста на Георгиев, а по-късно и до оставката му. Малко по-късно той беше назначен за консул на България във Валенсия.

На 19 ноември ГЕРБ и Обединени патриоти предложиха настоящият към момента основен прокурор Сотир Цацаров за ръководител на КПКОНПИ. От ПГ на " Воля " предложиха народния представител Симеон Найденов за поста.

Цацаров беше определен от депутатите на 11 декември със 165 гласа " за ", срещу него гласоподаваха единствено 30 депутати от опозицията. Веднага по-късно той подава оставка като основен прокурор, Висш съдебен съвет я гласоподава, а президентът подписа указа за освобождението му. Това докара до опцията Иван Гешев да встъпи в служба като основен прокурор още на 18 декември, вместо да изчака формалния завършек на мандата на Цацаров - 10 януари.

Процедурата за избор на основен прокурор повдигна дебата за промени в Конституцията в частта за правосъдната власт и съответно в прокуратурата. За това способстваха и рекомендациите на Венецианската комисия, които държавното управление разгласи, че ще извърши напълно. Една от главните рекомендации беше да се сътвори механизъм за без значение следствие на основния прокурор.

Правителството одобри предложение това да се прави от завеждащия отдел " Инспекторат " към Върховна касационна прокуратура, върху актовете на който обаче основният прокурор да не може да упражнява контрол за правда. Предстои Народното събрание да вземе решение по този въпрос. Всичко това обаче докара до иницииран от президента Румен Радев спор за конституционни промени в частта за правосъдната власт. Президентът разгласи, че след края на дебатите ще внесе предложение за промени.

Дебат в обществото породи и предварителното освобождение от пандиза на австралиеца Джок Полфрийман, наказан за убийството на студента Андрей Монов. През септември с определение на Софийския апелативен съд Полфрийман беше освободен.

Веднага по-късно той беше отведен в Центъра за настаняване на чужденци в Бусманци, заради липса на персонални документи. През това време основният прокурор изиска от Върховен касационен съд да възобнови делото за предварителното освобождение на Полфрийман. Австралиецът напусна центъра в Бусманци на 15 октомври, само че беше длъжен ежеседмично да върви да се подписва в районно ръководство на Министерство на вътрешните работи, до момента в който издадената му възбрана за овакантяване на страната не отпадне.

Друг основен случай от 2019 година, със сериозен публичен отзив, беше хакерската офанзива против Национална агенция за приходите, при която в интернет пространството " изтекоха " разнообразни по тип персонални данни на милиони български жители. Те бяха предоставени на няколко медии от неизвестен адресант. Задържани и упрекнати за случая бяха притежателят на компания ТАД груп, неговият чиновник Кристиян Бойков и комерсиалният шеф на компанията. Бойков беше упрекнат в кибертероризъм, а другите двама в подбуждане.

Прокуратурата притегли още веднъж публичното внимание при започване на септември и с обявлението, че проверява ръководителя на съдружие " Русофили " Николай Малинов за шпионаж.

На него му бяха повдигнати обвинявания, а съветският жител ген. Леонид Решетников получи възбрана за влизане в България, като обвързвано лице по този случай. Малинов беше пуснат под парична гаранция. В края на октомври прокуратурата уличи и чиновник на съветското посолство у нас в шпионаж. Малко по-късно той беше отзован от своята страна.

През цялата година дейностите на Спецпрокуратурата бяха във фокуса на обществото. В края на януари бяха повдигнати обвинявания за пране на пари на депутата от Българска социалистическа партия Елена Йончева.

Според прокуратурата парите са били източени от КТБ посредством офшорна сметка.

При различен случай, на 7 март, Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха задържани наоколо до Барселона. По-късно те бяха екстрадирани у нас и им бяха повдигнати обвинявания за данъчни измами, незаконно укриване на налози и изпиране на пари. Задържан беше и синът им Вълчо Арабаджиев, който също се снабди с обвиняване. На 19 декември прокуратурата внесе в съда обвинителен акт, като се чака делото против Арабаджиеви да стартира при започване на 2020 година

Седмица преди локалните избори, на 22 октомври, петима души бяха арестувани, измежду които и кметът на Несебър Николай Димитров. Те са разследвани за нарушение на изборни права. Въпреки задържането си Димитров беше определен още веднъж за кмет на Несебър. Съдът го остави за непрекъснато в ареста, а по-късно той беше конвоиран до общината на морския град да се закълне като кмет. Малко след Коледа съдът пусна от ареста Димитров под гаранция.

В края на годината прокуратурата и Министерство на вътрешните работи започнаха следствие и на аргументите за водната рецесия в Перник. На 27 декември основният прокурор Иван Гешев взе на специфичен контрол досъдебните производства за водната рецесия. Икономическа полиция също се зае със случая.

През 2019 година се стигна и до присъда по делото против Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Те бяха арестувани при зрелищна акция в центъра на София през 2018 година

Съдът призна Иванчева за отговорна, че е поискала рушвет, а Петрова за отговорна, че я е улеснила. Двете дами получиха надлежно присъди от 20 и 15 година затвор. Третият обвиняем по делото Петко Дюлгеров получи 12 години затвор за това, че уговорил срещата и е взел участие в уговарянето на подкупа. В обяснението си към присъдата правосъдният състав уточни, че делото има избран политически колорит, който е взет поради. Делото продължава да се води на втора инстанция.

В работата на Министерство на вътрешните работи съществени провокации през миналата година бяха случаите по пътищата и футболните хулигани. По тематиката с пътния травматизъм предстоят нови промени в Закона за придвижване по пътищата през идната година. Министерство на вътрешните работи регистрира и по-висока събираемост на санкциите за нарушавания на водачите. Нивата на пътни произшествия със починали и ранени обаче почти се резервират, регистрира министерството.

През годината бяха разрушени няколко групи за телефонни измами в Северна България. При една от тях " Ало измамници " от България и Румъния бяха задържани при профилирана полицейска акция. В идващите месеци от Министерство на вътрешните работи регистрираха сериозен спад при този тип измами.

Годината беше белязана и от сериозен случай в столичната болница " Пирогов ". На 27 ноември двама мъже - на 55 и 68 години починаха при пожар. Близо 100 индивида от Второ вътрешно поделение на лечебното заведение бяха евакуирани. При случая 15 души бяха леко обгазени.

В работата на Министерство на вътрешните работи през тази година се открои и задържането на двама души за убийството на стара двойка открита край Негован през август. Освен случаите на разкрити виновници за принуждение, полицията организира голям брой акции против разпространяването на опиати и по линия на акцизните артикули.

За първи път с най-високото отличие " Полицай на годината " беше почетен граничен служител на реда. Бисер Чаушев от Момчилград беше награден за редицата сполучливи дейности по запазване на границата, като той е съумял да пресече противозаконното влизане у нас на доста мигранти. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР