Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо. Словашкият премиер Роберт Фицо е

...
Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо. Словашкият премиер Роберт Фицо е
Коментари Харесай

Извънредно: Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо


Простреляха словашкия министър председател Роберт Фицо. Словашкият министър председател Роберт Фицо е бил прострелян, съгласно известия в локалните медии, представени от Би Би Си. Нападението е станало пред постройка в Хандлова, където се е провело съвещание на държавното управление.

 КАДЪР: Екс/@runews
КАДЪР: Екс/@runews
Фицо е откаран в болница, а хипотетичният му нападател е арестуван от полицията.

Хандлова се намира на към 180 км североизточно от Братислава.

Роберт Фицо е министър председател на Словакия от април 2012 година до март 2018 година Той заема поста и сред 2006 и 2010 година След успеха на парламентарните избори от 17 юни 2006 година на лявоцентристката му партия Посока – обществена народна власт, учредена от него през 1999 година, той сфоррира държавна коалиция, сменяйки на поста министър-председателя Микулаш Дзуринда. Роберт Фицо подава оставка след парламентарните избори от 12 юни 2010 година

Преди това президентът на Словакия Иван Гашпарович разпорежда на Фицо мандат за съставяне на второ държавно управление на Посока – обществена народна власт, само че този мандат не е осъществен. На 8 юли е формирано държавно управление на Словашки демократически и християнски съюз – Демократическа партия, управлявано от Ивета Радичова На 4 април 2012 година, след успеха на партията на Роберт Фицо на предварителните парламентарни избори (печелейки в Народното събрание 83 от 150 места), Фицо образува ново държавно управление на страната. Това е първото еднопартийно държавно управление в Словакия от началото на независимостта.

През 2014 година Роберт Фицо е претендент за президент и на първия тур, извършен на 15 март, е първи с 28% от гласовете. На втора позиция с 24% остава съперникът му – самостоятелният претендент Андрей Киска. На втория тур обаче Андрей Киска печели 59,4% от гласовете и става четвъртият президент на Словакия. На 30 септември 2023 година, след успеха на партията на Роберт Фицо Посока – обществена народна власт на пармалентарните избори, Фицо образува ново държавно управление на Словакия.
Очаквайте детайлности!
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР