Още в древността хората са забелязали чудната красота на полускъпоценните

...
Още в древността хората са забелязали чудната красота на полускъпоценните
Коментари Харесай

Цимофан - значение и свойства на камъка

Още в древността хората са забелязали чудната хубост на полускъпоценните камъни и почнали да ги употребяват за разнообразни цели - от камъни за вълшебен ритуали, през лечебни средства, до декорации. По-късно почнали тяхното проучване, сложено на строга научна основа. То дава спомагателни сведения за неповторимите свойства на тези естествени творения.

Едно от най-интересните е Хризоберилът, който всъщност е окис. Той съществува в три разновидности, като може би най-интересната и тайнствена от тях е версията на копринено жълтия на цвят минерал, прочут също и като Котешко око, а също и като Цимофан. Той се обработва най-често като кабошон, т.е. влага се в разнообразни украшения.

Защо се назовава Котешко око?

Причината е във типа му, в центъра на камъка се вижда тясна линия с съсредоточен жълт цвят. Тя припомня зеницата на котката и оттова идва това наименование.

Играта на слънчевите лъчи върху камъка и преливането на цветовете основава чувство за магическа и лечебна мощ на камъка. В някои култури хората даже считали, че Котешкото око е толкоз мощно, че може да защищава от гибел. Окото на котката може да пази освен от гибел, само че и от всевъзможни отрицателни страсти, като пречиства аурата, разсейва неприятната сила и носи чувство за мир, благополучие и шанс - толкоз мощна е вярата в Котешкото око.

Смята се също, че любовта е предпазена от Цимофан, тъй като подкрепя основаването на подобаващи взаимоотношения с половинката или за привличане на сродна душа, когато такава липсва. Вярването в магическата сила на Цимофан в действителност е потребна, тъй като основава възприятие на убеденост у индивида, който го носи, основава му непрекъсната положителна настройка и развива приемливост към околния свят.

 Цимофан - значение и свойства на камъка

Съществува разбиране, че жълтото око на котката оказва помощ в общуването, човек слуша събеседниците си, преценява се с тяхното мнение и основава възприятие на доверие на други хора към себе си. Камъкът е подобаващ за свещениците, чиновниците на реда и работещите в областта на образованието.

Този камък е лековит, както за душата, по този начин и за тялото. Сърдечно-съдовата система, черният дроб и панкреаса се повлияват от него и е добре да бъде носен от хора с проблеми с тези органи. В източните страни имат вяра, че подкрепя и нервната система. Лекува очни, респираторни болести, бронхити, астма и други.

Камъкът Хризоберил е отличен балансьор на всички аспекти от живота, тъй като настройва мислите и възприятията в позитивна посока. Той основава атмосфера на безконфликтност, притегля благоразположението на близките. На дамите е асистент, разкриващ вътрешната им хубост, доста е сензитивен към духовната непорочност на своя притежател. От него се вършат чудесни амулети за подчертаване на сексапила.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР