Още идната седмица президентът Румен Радев възнамерява да свика първото

...
Още идната седмица президентът Румен Радев възнамерява да свика първото
Коментари Харесай

Радев свиква Народното събрание до дни

Още идната седмица президентът Румен Радев има намерение да свика първото съвещание на 45-ото Народно заседание, написа “Труд”.

До 11 април ЦИК би трябвало да е подготвен с имената на депутатите. Държавният глава по закон може да насрочи първото съвещание месец след вота, само че от “Дондуков” 2 нямали желание да чакат крайния период.

Парламентарният звънец ще удари най-възрастният народен представител - 79-годишната Мика Зайкова, която влезе от листата на “Има подобен народ”. След като новите избраници положат клетва ще бъде гласувана оставката на държавното управление. То ще продължи да ръководи до гласуването на нов кабинет или до назначението на служебно държавно управление.

Веднага след първото съвещание на новото Народно събрание се чака президентът Румен Радев да стартира съвещания за сформиране само че ново държавно управление. За консултациите няма посочен период по закон, те могат и да се проточат. От Българска социалистическа партия обаче считат, че Радев няма да се бави с договарянията.

Според тях още на 19 април се очаквало първият изследователски мандат да е в ръцете на ГЕРБ. Ако те не съумеят да сформират кабинет президентът още веднъж може да направи съвещания или незабавно да връчи втория мандат на “Има подобен народ”. Третият мандат се дава на партия, по желание на президента.

Преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров разяснява пред “Труд”, че е изцяло допустимо, в случай че никой не успее да сформира държавно управление още през юли да има нови парламентарни избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР