Още една съсловна организация, както и една неправителствена организация, официално

...
Още една съсловна организация, както и една неправителствена организация, официално
Коментари Харесай

Нови тежки въпроси към Иван Гешев

Още една съсловна организация, както и една неправителствена организация, публично насочиха своите въпроси към единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев. Става въпрос за Софийския адвокатски съвет (САС) и за Фондация " Антикорупционен фонд " (АКФ).
И двете организации натъртват мощно на това какви промени би трябвало да има в прокуратурата поради делото " Колеви против България " и какво ще направи Гешев за смяна. Става въпрос за убийството на прокурор Николай Колев, един от огромните критици на някогашния основен прокурор Никола Филчев, като имаше съществени съмнения, че Филчев е забъркан в убийството, само че по този начин и не стартира следствие – съгласно мнозина специалисти поради йерархичната конструкция на държавното обвиняване и опцията основния прокурор да се намесва директно във водено досъдебно произвеждане от който и да е различен прокурор.
Що се отнася до работата на прокуратурата, подложен е следният въпрос – откакто съгласно Годишния отчет за използване на закона и за активността на прокуратурата 38,7% от всички върнати от съда каузи са поради отстранимо нарушаване на процесуалните права на прокурорите, 32% са върнати поради пропуски в обвиняването, 26,1% - поради погрешно квалифициране на действието , дали Гешев вижда тези резултати като незадоволителни и каква му е отговорността като заместник-главен прокурор и административен началник?
САС пита Гешев какво му е мнението посредством публичен напън да се въздейства на прокуратурата и съда, дали утвърждава да се пускат обществено подбрани материали и доказателства от досъдебно произвеждане преди обвиненият да ги е получил, както и за какви закононарушения счита, че не може да е неутрален, откакто не пожела да приказва за Джок Полфрийман, защото имал три деца и е повлиян от страсти?
АКФ визира и различен въпрос в тенденция повече бистрота в работата на прокуратурата – дали Гешев ще работи за това Народното събрание по своя самодейност да желае доклад от основния прокурор. НПО-то пита задочно Гешев и дали ще се ангажира да прави планови конференции с медии и Неправителствени организации, на които да дава отговор на въпроси.
Интересен въпрос към Гешев е и следният: " Като наблюдаващ прокурор по делото " КТБ " в Специализирания съд (дело 2209/2017) считате ли, че лицето Делян Славчев Пеевски следва да бъде разпитано и в какво процесуално качество? “
Всички въпроси на Софийския адвокатски съвет можете да намерите ТУК! А какво стана на последния към този момент митинг против Иван Гешев - припомнете си в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР