Онлайн кръгла маса на тема „Фискални и социални ефекти от

...
Онлайн кръгла маса на тема „Фискални и социални ефекти от
Коментари Харесай

Академичната общност подкрепи намалената ставка на ДДС в сектор ресторантьорство

Онлайн кръгла маса на тематика „ Фискални и обществени резултати от понижаване ставката на Данък добавена стойност в ресторантьорството в изискванията на COVID-19” се организира в Стопанска академия „ Димитър А. Ценов”, проведена от катедра „ Икономика и ръководство на туризма”. Във форума присъствено участваха университетски преподаватели от катедрата-организатор, катедра „ Финанси и кредит” и катедра „ Стопански и финансов контрол”, докторанти и млади откриватели от разнообразни катедри на Академията.

Чрез видео конферентна връзка присъединяване взеха преподаватели от катедра „ Икономика на туризма” в УНСС, Владимир Ников от „ Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи”, докторанти на Свищовското висше учебно заведение. С одобрение към участниците, научния конгрес откри проф. доктор Марияна Божинова – ректор на Стопанската академия и началник на катедрата-организатор.

Академични преподаватели от катедра „ Икономика и ръководство на туризма” показаха резултати от изследвания, свързани с политиките по понижаване ставката на Данък добавена стойност и други антикризисни ограничения, свързани с COVID-19.


Финансови ограничения за справяне с последствията от COVID-19 за българския ресторантьорски бизнес показа доцент доктор Любка Илиева. Тя напомни, че туризмът е обрисуван като предпочитан бранш за българската стопанска система, защото образува 12% от Брутният вътрешен продукт и 11% от заетостта в страната.

„ В интервал на рецесия е естествено държавното управление да обмисля фискални тласъци за бизнеса. Безвъзмездните помощи във всички браншове, целящи опазване на работните места и подкрепяне на бизнеса при понижено ползване, е съответен отговор на държавата”, сподели доцент Илиева. От показаните данни стана ясно, че има фрапантен спад в оборотите на хотели и заведения за хранене за интервала април – юни 2020 година по отношение на миналата година.

Ефекти от COVID-19 върху приходите на предприятията от бранш хотелиерство и ресторантьорство показа гл. ас. доктор Любомира Тодорова. В своята презентация тя обърна внимание на сериозно ниските индикатори и понижения брой нощувки от задгранични жители в България. Социални резултати от политиките за справяне с последствията от COVID-19 в ресторантьорския бизнес очерта гл. ас. доктор Павлин Павлов.

От показаните данни за броя на работодателите и на наетите лица, подкрепени за опазване на трудовата претовареност, стана ясно, че държавните политики и ограничения имат своето значение и способстват за запазването на работни места в бранш хотелиерството и ресторантьорството. Заедно с намаляването на данъчната ставка значително се мултиплицират обществените резултати от прилаганите ограничения за опазване на икономическата правоспособност на туристическите предприятия.

Проф. Божинова направи разбор на политиките на страните от Европейски Съюз по повод ставките на Данък добавена стойност в хотелиерството и ресторантьорството в изискванията на COVID-19. Тя акцентира, че намаляването на Данък добавена стойност в ресторантьорския и кетъринговия бранш е сензитивен въпрос, който се разисква отдавна (и преди пандемията), само че в този момент е извънредно настоящ.


По думите й, е належащо да се подсигурява, че всички понижения на ставките на Данък добавена стойност фактически почиват на обществени учредения, а страните би трябвало да получат повече автономия за установяване на понижени ставки за локалните услуги.

В направената презентация бяха съпоставени ставките на Данък добавена стойност за бранша в другите страни преди пандемията, по какъв начин са понижени и за какъв интервал ще работят измененията. Проф. Божинова акцентира, че подхванатите ограничения от българското държавно управление оказват навременна и уравновесена помощ за туристическия бизнес, като резултатът ще се оцени по-осезаемо през идната година.

Преподавателят от финансовата катедра – доцент доктор Александър Ганчев уточни, че от началото на годината максимален спад на брутната добавена стойност и заетостта има точно в ресторантьорството, хотелиерството, търговията, културата и спорта, и на този декор намаляването на Данък добавена стойност за ресторантьорския отрасъл в композиция с другите антикризисни ограничения е сериозна помощ за бранша.


„ На цената на малко по-ниски доходи от Данък добавена стойност, при към момента постоянен бюджет, държавното управление е подкрепило съхраняването на бизнес, осигуряващ над 400 хиляди работни места, което е позитивно за икономиката”, акцентира финансистът. Мнения в поддръжка на прилаганите ограничения и значимостта им за бранша показаха и следните участници в кръглата маса:

доцент доктор Марияна Янева и гл. ас доктор Светослав Калейчев от катедра „ Икономика на туризма” в УНСС; Владимир Сиркаров – докторант към катедра „ Финанси и кредит” при СА „ Д. А. Ценов”; Владимир Ников от „ Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи”; университетски преподаватели от Свищовското висше учебно заведение. Според тях намаляването на данъчната тежест и административните облекчения са най-ефективните ограничения за поддръжка на най-засегнатите браншове в стопанската система.

Очакванията на участниците в кръглата маса са, че извършеният конгрес с показаните на практика проучвания и разбори, с полемиката и изразените отзиви по тази настояща тематика, ще бъде в изгода и на научните среди, и на държавното управление, и на туристическия бизнес.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР