Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до служебния кабинет в лицето

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до служебния кабинет в лицето
Коментари Харесай

Ще купуваме ли ток от свободния пазар? Омбудсманът с предложение

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до служебния кабинет в лицето на министър-председателя Гълъб Донев, министъра на енергетиката Росен Христов и вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев, в което настоя за предоговаряне на периодите за либерализация на пазара за ток за семействата, защото крайната дата 31 декември 2025 година (междиннитe стадии са през 2023 и 2025 година - б. ред.) е нереалистична. Това оповестиха от пресцентъра на омбудсмана.

Ковачева акцентира, че обществената и енергийната политика би трябвало да регистрират общи фактори, тъй че да разрешават реализирането на сложни промени, каквато е либерализацията на пазара на електрическа енергия. Според нея огромна част от българските семейства не са готови за цените на свободния пазар, а в случай че либерализацията все още беше реалност, битовите сметки за ток щяха да бъдат в пъти по-високи и на фона на приходите у нас, непостижими за заплащане.
-->
Омбудсманът напомня, че през последните дни от Кризисния щаб по енергетика и от Министерството на енергетиката са направени спорни изказвания по отношение на използването на нов тип цени, съгласно количеството употребявана електрическа енергия. Тя напомня, че в мнения към този момент е изразила позицията си, че двете цени не са работещ механизъм за понижаване на цената на тока за семействата.

Тя добавя, че точно тези оферти от страна на служебното държавно управление стават мотив да изиска предоговаряне на периодите за либерализацията на пазара на дребно на електрическата сила.

Ковачева акцентира, че според Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България, промяната включва установяване на критерии за идентифициране на енергийно бедните, както и еволюционен преход към либерализиран пазар на електрическа енергия за битовите клиенти в интервала 2023 година - 2025 година.

Тя подчертава, че макар поетите задължения към Европейската комисия, изискванията в страната ни и на интернационалния пазар сега не кореспондират с тях.

На 23 октомври от Министерството на енергетиката (МЕ) изпратиха позиция до медиите, в която прецизират, че няма да внасят предложение за двойна цена на тока за битовите консуматори. От МЕ регистрират, че въз основата на постигнатите триумфи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система и двойното понижаване на цената на газа, не се постанова въвеждане на двойни цени на тока. Служебното държавно управление изрично няма да извежда битовите консуматори на свободния пазар на електрическа сила, се посочваше още в позицията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР