Съветът за сигурност на ООН отхвърли руска проекторезолюция за противодействие

...
Съветът за сигурност на ООН отхвърли руска проекторезолюция за противодействие
Коментари Харесай

Провал на руската проекторезолюция в ООН за противодействие на военната дейност в космоса

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации отхвърли съветска проекторезолюция за противопоставяне на военната активност в космоса, съобщи Агенция Франс Прес.

Държавите сложиха под въпрос искреността на Москва, откакто през април тя наложи несъгласие на американски текст против разпространяването на нуклеарни оръжия в галактическото пространство.

Руският текст призоваваше всички страни да „ подхващат незабавни ограничения за попречване вечно на разполагането на оръжия в галактическото пространство и на опасността или потреблението на мощ в галактическото пространство “.

Той получи седем гласа „ за “, в това число от Китай, и седем гласа „ срещу “, измежду които от Съединените щати, Обединеното кралство и Франция. Швейцария се въздържа.

Американският делегат Робърт Ууд съобщи, че този ход е „ кулминационната точка на акцията на Русия за дипломатическо газене “.

„ Русия не желае Съветът за сигурност да се концентрира върху рисковите ѝ дейности в космоса “, сподели той, повтаряйки обвиняванията на Съединени американски щати, че Москва се пробва да изведе в орбита нуклеарно оръжие.

Междувременно посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя съобщи, че неговите съидейници „ като цяло са удовлетворени от резултатите от гласуването “.

„ Гласуването сподели поврат - поврат сред тези, които се стремят към спокойно потребление на галактическото пространство, и тези, които вървят към милитаризация на галактическото пространство “, добави той.

„ Днес западните страни всъщност се оказаха изолирани в Съвета за сигурност “, съобщи дипломатът.

Текстът следваше компактно проекторезолюцията, препоръчана от Съединените щати и Япония в края на април, която получи 13 гласа „ за “, само че беше отхвърлена с несъгласие от Русия, а Китай се въздържа.

Предложенията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации се нуждаят от девет гласа „ за “, с цел да бъдат признати, и от липса на възражения от страна на петте членове, които имат право на несъгласие.

Американският текст приканва „ всички страни, изключително тези с огромни галактически благоприятни условия, да способстват интензивно за постигането на задачата за спокойно потребление на галактическото пространство и за попречване на конкуренция във въоръжаването в галактическото пространство “.

В него се удостоверява „ задължението на всички страни - страни по контракта, да съблюдават напълно Договора за галактическото пространство, в това число да не извеждат в орбита към Земята обекти, носещи нуклеарни оръжия или други типове оръжия за всеобщо заличаване “.

След гласуването през април Небензя съобщи, че текстът крие „ подъл проект на нашите западни сътрудници, който няма нищо общо с тази благородна цел “.

Той упрекна Вашингтон и Токио, че имат „ липса на интерес “ към възбраната на всички оръжия в космоса, като вместо това се пробват да слагат акцента само върху нуклеарните оръжия и оръжията за всеобщо заличаване. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР