БНБ разпореди на банките и клоновете, извършващи дейност в страната,

...
БНБ разпореди на банките и клоновете, извършващи дейност в страната,
Коментари Харесай

БНБ разпореди на банките прилагането на набор от показатели при отпускане и предоговаряне на ипотечните кредити

БНБ разпореди на банките и клоновете, извършващи активност в страната, използването на набор от индикатори при разпределяне и предоговаряне на заеми, обезпечени с жилищни недвижими парцели.

Това във връзка отчет, разискван на съвещание управителния съвет на Българска народна банка. Аналитичният материал показва, че вследствие на надзорната политика на Българска народна банка за систематичното създаване и запазване на буфери в банковата система, е основана резистентност по линия на ликвидност, капитал, успеваемост и качество на заемите.

Същевременно, налице е изразен кредитен напредък на първо място в сегмента на заемите, обезпечени с жилищни недвижими парцели. В тази връзка УС на Българска народна банка разпорежда на банките използването на най-малък набор от индикатори за наблюдаване на кредитните стандарти при разпределяне и предоговаряне на заеми, обезпечени с жилищни недвижими парцели.

А точно - съотношения сред размера на заема и цената на обезпечението при отпускане; съответствие сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на дълга и месечния приход на кредитополучателя при отпускане; съответствие сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на заема, гарантиран с жилищен неподвижен парцел, и месечния приход на кредитополучателя при отпускане; съответствие сред размера на дълга и годишния приход на кредитополучателя при отпускане; съответствие сред размера на заема и годишния приход на кредитополучателя при отпускане; оптимален период по контракта за заем (матуритет).

Българска народна банка вкарва тримесечна отчетност за тези индикатори на самостоятелна и на консолидирана основа. С по този начин основания механизъм за наблюдаване и отчетност се цели да се формализира процесът на оценката на рисковете при кредитиране, обезпечено с жилищни недвижими парцели, показват още от Централната банка.

В разбора се цитират заключения за положението на кредитния бранш, съгласно които заемите, обезпечени с жилищни недвижими парцели се характеризират с нескончаем ритъм на повишаване, който е изключително изразен през последните две години. В края на 2023 година салдото на това кредитиране доближава до 22.0 милиарда лева, като годишното изменение е в размер на 3.7 милиарда лева (19.9%). Кредитирането в този сегмент е съсредоточено в значимите институции, които имат пазарен дял от близо 80% (17.9 милиарда лева.)

Годишният ритъм на повишаване на заемите, обезпечени с недвижими парцели за банковата система се усилва от 10.1% в края на 2020 година до 15.0% и 16.1% през идващите две години и се форсира до 19.9% в края на 2023 година Темпът на напредък за значимите институции е подобен със системата, като през 2023 година поддържа най-малък приръст.

През 2023 година кредитната интензивност на търсенето на жилищни ипотечни заеми се ускорява, изключително в последното тримесечие на годината. Растящата интензивност се резервира и през първото тримесечие на 2024 година Независимо от това тримесечният размер на утвърдените претенции за заеми от страна на банките остава с равномерен растеж.

Търсенето на жилищни заеми е повлияно в забележителна степен от процесите на трудовия пазар, се показва в разбора на Българска народна банка. Средната брутна работна заплата нараства с темпове, по-високи от изменението на потребителските цени, а коефициентът на безработица е на ниски нива. Недостигът на работна мощ образува упования за опазване на тези трендове през идващите години, макар че евентуално утежняване на икономическата среда може да се отрази върху заетостта и приходите и да засегне потенциала за обслужване на отговорностите.

В рамките на настоящия лихвен цикъл стягането на паричната политика в еврозоната се придвижва релативно едва и постепенно, изключително в сегмента на семействата. При ценообразуването на жилищните заеми преобладаващата част от кредитните институции употребяват референтни показатели, основани на лихвените проценти по депозитите на равнище система, които се резервират на ниски нива в изискванията на висока ликвидност в банковия бранш.

Независимо от нарасналата интензивност на кредитния пазар, секторът на семействата в България продължава да се характеризира с релативно ниска задлъжнялост. Към края на 2023 година общите отговорности на семействата по заеми (в това число небанковите) възлизат на 23.7% от Брутният вътрешен продукт (едно от най-ниските нива на съотношението „ заеми за домакинствата/БВП “ измежду страните от ЕС).
Състояние на банковата система
През 2023 година банковата система продължи да се характеризира с висока финансова и ликвидна позиция, с ниско равнище на необслужвани заеми и с растяща рентабилност и успеваемост. Печалбата на банковата система в края на 2023 година възлиза на 3.4 милиарда лева, което обуславя повишаване на индикаторите за доходност на капитала и активите до 17.01% и 1.98%, респективно.

Общият размер на депозитите в края на 2023 година доближава до 147 милиарда лева, като депозитното повишаване за последните четири години е 50.1 милиарда лева, а финансирането от частния бранш надлежно се е повишило с 43.1 милиарда лева Ръстът на депозитите е изключително изразен през последните две години, което обособява годишен напредък на активите и частното кредитиране от по над 10%.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР