Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на труда и

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на труда и
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска облекчен ред за получаване на заплатите от фирми в несъстоятелност

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до министъра на труда и обществената политика Деница Сачева и до шефа на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов, в която упорства да се облекчи редът, по който служащите от банкрутирали предприятия с намерено произвеждане по неплатежоспособност, да могат да подават молби за приемане на компенсации от Фонда за гарантиране на вземанията в териториалните поделения на Национален осигурителен институт по местоживеене.

По в този момент настоящия закон тези документи се подават в териториалното отделение на Национален осигурителен институт, по седалище на комерсиалното сдружение. Това е проблем за служащи, на които се постанова да пътуват, от време на време от единия завършек на страната до другия, по причина, че адресът на седалището на предприятието е друг от този, на който е осъществявало активност. "Предвид това, когато сдружението е записано в едно обитаемо място, а активността му се реализира в друго, откъдето са и наеманите служащи, при неплатежоспособност може да се изпадне в обстановка, служащите да не бъдат известени за опцията да предявят своите претенции за компенсации или да се наложи за практикуване на правата си, да пътуват до разнообразни обитаеми места “, написа омбудсманът.

По тази причина Ковачева предлага на обществения министър и на шефа на Национален осигурителен институт да подхващат ограничения, в това число и нормативни промени, като да вземем за пример, да се сътвори опция служащите да подават своите заявки до фонда по местоживеене, посредством териториалните поделения на Национален осигурителен институт. Когато администрацията на компанията не реализира активност и служащите на процедура няма от кое място да си получат документите за фонда, публичният бранител предлага те да се откриват единствено служебно от Национален осигурителен институт.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР