Омбудсманът Диана Ковачева изпрати днес препоръка до министъра на образованието

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати днес препоръка до министъра на образованието
Коментари Харесай

Ковачева към просветния министър: Задължителна предучилищна за 4-годишните - да, но без такси!

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати през днешния ден рекомендация до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с искане да отпадне таксата за хранене за децата, включени в наложителното предучилищно обучение. В понеделник министър Вълчев разгласи, че упоритостта на просветителното ведомство е за въвеждане на наложителна детска градина и за 4-годишните деца.

В момента тя е наложителна за 5 и 6-годишните. Намеренията на МОН са до два месеца да бъдат създадени съответните законодателни промени в просветния закон, тъй че те да влязат в действие от новата образователна 2020/2021 година „ Финансовата тежест на таксите за посещаване на детска градина е тематика, която надълбоко вълнува родителите в България и затова редовно участва в моята работа като омбудсман. Във връзка със наложителното предучилищно обучение за децата на възраст 5-6 години насочих редица рекомендации, в които показах, че е належащо да отпадне таксата, която се заплаща за храната на децата. Установих, че размера на тези такси за храна е друг за цялата страна.

Както знаете има към този момент много общини в България, които са взели решения за отпадане на таксите, като още веднъж наблягам, че и тази процедура е доста друга и за жалост неустойчива. Това постанова приемане на универсално национално решение за възнаграждение на таксите за хранене, с което освен ще се поддържат родителите, само че страната на процедура ще влага в ранното детско развиване и в предучилищното обучение, както и ще се поддържат българските общини и ще се подсигурява еднакъв достъп на всички деца до детски заведения “, написа в рекомендацията на омбудсмана до просветния министър. Доц. Ковачева отбелязва, че решението за въвеждане на наложително предучилищно обучение за четиригодишните деца е отговорно и е значима политика за ранното детско развиване.

Тя може да реши редица проблеми, измежду които отпадане от учебно заведение на децата, обсегът им в предучилищно обучение, навременна поддръжка за работещите родители и опция да се върнат на трудовия пазар, проучване на български език от децата, за които той не е майчин и други Омбудсманът слага и няколко въпроса, които се слагат от родители, жители и организации до институцията:  Как ще бъде готова системата, с цел да поеме децата на четири години в наложителна форма на предучилищно обучение, като това включва освен материалната база, само че и техническата, човешките запаси и най-важният въпрос каква ще бъде програмата за обучение на децата и по какъв начин тя ще отговори на развиването на децата на тази възраст?

 Какви са резултатите от пилотното въвеждане посредством план на наложителното предучилищно обучение на четиригодишните деца?  Има ли към този момент визии и решения за обезпечаване на достъп до различни форми за развъждането и образованието на децата: независима форма на образование, образование в домашна среда, наставнически кооперативи и други?  Как ще бъдат обезпечени благоприятни условия за валидиране и узаконяване на знанията и уменията, получени от децата, отвън детските заведения за предучилищното обучение?  Във връзка с въвеждане на наложителното предучилищно обучение на четиригодишните деца има ли опасности от закриване на яслени групи по отношение на дефицита на материална база в огромните градове?  Обмисля ли се въвеждането на наложителни стандарти за съставените елементи на социално-педагогическа среда в предучилищните заведения – вътрешен интериор, материали за игра и за действия?  Какви ще бъдат стандартите за броя на децата в групата на четиригодишните, с цел да има опция да се приложи индивидуализиран метод към всяко дете?  Планирани ли са действителни вложения в човешкия запас, който е нужен за ранното детско развиване и най-много за предучилищното обучение на четиригодишните деца? „ За мен като омбудсман е значимо, Вие като министър на образованието и науката, да отворите и да гарантирате необятен спор по тези тематики, включвайки всички заинтригувани страни “, завърша омбудсманът Диана Ковачева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР