Огромните териториални претенции на Китай в Южнокитайско море, включително над

...
Огромните териториални претенции на Китай в Южнокитайско море, включително над
Коментари Харесай

Китайски и филипински кораби се сблъскаха в спорна зона на Южнокитайско море

Огромните териториални искания на Китай в Южнокитайско море, в това число над острови по-близо до филипинския бряг, покачиха напрежението в региона.

Кораб на китайската брегова защита и съпътстващ транспортен съд блъснаха транспортен съд на филипинската брегова защита и ръководен от военните кораби за доставки в неделя край оспорвана плитчина, споделиха филипински публични лица, в конфликт, който ускори страховете за въоръжен спор в оспорваното Южнокитайско море.

Висш чиновник по сигурността на Филипините сподели пред Асошиейтед прес, че няма ранени измежду филипинските членове на екипажа и вредите на двата кораба се правят оценка.

Служителят сподели, че двата случая покрай Second Thomas Shoal, където Китай неведнъж се е опитвал да изолира филипински морски пост, биха могли да бъдат по-лоши, в случай че корабите не са съумели да маневрират бързо от китайските кораби. Служителят приказва при изискване за анонимност заради липса на компетенции да разисква обществено въпроса.

Огромните териториални искания на Китай в Южнокитайско море, в това число над острови по-близо до филипинския бряг, покачиха напрежението в региона. и вкара Съединените щати, дълготраен контрактуван съдружник на Филипините, в борбата.

Посланикът на Съединени американски щати в Манила МериКей Карлсън написа в платформата на обществените медии X, че „ Съединените щати осъждат последното спиране на законната филипинска задача за доставяне на плитчината Аюнгин от страна на КНР, излагайки на риск живота на филипинските военнослужещи “.

Тя употребява буквите за формалното име на Китай, Китайската национална република, и името, което Филипините употребяват за Second Thomas Shoal. Тя добави, че Вашингтон стои със своите съдружници, с цел да помогне за отбраната на суверенитета на Филипините и да поддържа свободен и отворен Индо-тихоокеански район.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър също удостовери, че Договорът за взаимна защита сред Съединени американски щати и Филипините от 1951 година обгръща офанзивите против филипинските сили и кораби в Южнокитайско море.

Китайската брегова защита сподели, че филипинските кораби са „ нарушили “ в това, което тя сподели, че са китайски води „ без позволение “ макар многократните радио предизвестия, което е предиздвикало нейните кораби да ги спрат. Той упрекна филипинските плавателни съдове за причиняване на конфликтите.

„ Поведението на филипинската страна съществено нарушава интернационалните правила за отбягване на конфликти в морето и заплашва сигурността на корабоплаването на нашите кораби “, се споделя в изказване на китайската брегова защита, оповестено на нейния уеб страница.

Китайските управляващи обявиха, че стопират филипинските кораби, пренасящи „ противозаконни строителни “ материали.

Специална група на филипинското държавно управление, занимаваща се с Южнокитайско море, сподели, че конфликтът е настъпил, когато две филипински лодки за доставки, ескортирани от два кораба на филипинската брегова защита, са се отправили да доставят храна и други доставки до военния пост, който е бил под китайска обсада.

Действията на китайските кораби са били „ в цялостно неуважение на Хартата на Организация на обединените нации, Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право “ и интернационалните разпореждания, които имат за цел да предотвратят конфликти в морето, се споделя в известието.

Почти конфликти се случват постоянно, до момента в който филипинските кораби доставят доставки на филипинските морски пехотинци и моряци, ситуирани на оспорваната плитчина. Но това беше първият път, когато филипинските управляващи оповестиха, че корабите им са били ударени от кораби на Китай.

В предишното китайски публични лица омаловажаваха изказванията, че китайските кораби, налагащи териториалните искания на Пекин, в действителност са паравоенни кораби, маскирани като риболовен лодки.

Въпреки напъните на Китай, една от двете лодки съумя да маневрира и достави хранителни запаси на дребния контингент, ситуиран на борда на кацнал боен транспортен съд, BRP Sierra Madre, сподели работната група.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР