Огромна вълна от съпричастност в петия ден след потопа в

...
Огромна вълна от съпричастност в петия ден след потопа в
Коментари Харесай

Тъжен 6 септември в наводнените села, хората гневни и обезверени

Огромна вълна от съпричастност в петия ден след потопа в Карловско. Повече от 600 доброволци се чака да се включат с помощ към засегнатите региони. В потърпевшото от наводненията село Каравелово дойде и министър-председателят Гълъб Донев, с цел да ревизира на място дейностите на институциите. Местните обаче посрещат с тъжни упования деня на Съединението - 6 септември.

За първите четири дни над 600 военнослужещи са  били на терен и са работили в трите наранени села - Богдан, Слатина и Каравелово. С тях е имало 67 профилирани машини - инженерна техника. Ситуацията в бедстващия район остава сериозна най-много поради калта, разрушила къщи, мостове и улици. Стотици хора в няколко села остават без достъп до къщите си, оповестява Нова телевизия.

В Каравелово реката към момента продължава да тече през улиците на обитаемото място. Много са потърпевшите семейства. Петър Петров е измежду засегнатите. В неговия дом има над метър вода и кал, отвеян е и дворът му.

„ Причината за бедствието е водната буря. Ние тук язовири нямаме, с изключение на дъжда - не знам. И дърветата, които са се събрали в коритото на реката ”, счита Петров. Относно помощта от 375 лева за потърпевшите сподели: „ Какво мога да направя с тях - 7 торби цимент ”, споделя мъжът.

Ток към този момент има, питейна вода обаче - не. Раздават се бутилки с минерална. Призивите към служебния министър председател, който се чака да дойде на мястото, е да спомага с изпращането на техника.

„ Не се чакат нови превалявания в наводнените региони до петък в това число “, сподели климатологът проф. Георги Рачев пред бТВ.

„ Очаква ни един прекрасен, огромен циклон, който ще окаже въздействие и на времето у нас, само че до петък не би трябвало да има никакви превалявания във водосбора на Стряма “, добави Рачев.

По думите му е значимо да се вземат ограничения, тъй като следва горещо време и това допуска развиване на бактерии в наводнените местности.

Рачев също по този начин допуска, че бедствието е разследване и от сеч в региона. „ Тези дървета, тази голяма купчина дървесна маса, все едно е пренесено сечището долу в града. Има и изкоренени дървета, само че са 10-15% на фона на всичко, което виждаме “, споделя Рачев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР